ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Нов домашен любимец
Любопитно

Нов домашен любимец - Какво трябва да знаем? | Част 2

Petworld
30 Юли 2021

Взимането на нов домашен любимец е голям ангажимент и отговорност за цялото семейство. Като бъдещ стопанин, следва да се информирате допълнително за предстоящите грижи и особеностите при съжителство с домашен любимец.

Ето и част от основните неща, които трябва да знаете, още преди да сте го завели в дома си, за да създадете подходяща среда за съжителство с животно и да положите основите за правилни грижи за новия член на семейството.

Ние от PetWorld ще споделим с читателите ни основните стъпки, които трябва да предприемем, когато си вземем нов домашен любимец:

Свикване със новия дом

Дайте време на вашият любимец, независимо дали е коте или куче. Необходим е известен период, в който животинката трябва да свикне с обстановката, която я заобикаля.

Изначално бихте могли да ограничите местата, които би могла да обитава. Съответно при наличие на друг домашен любимец, който вече счита обитавания дом за негова собственост, следва да ги запознавате постепенно.

Имайте предвид, че котката има нужда от свое собствено пространство, където да има възможност да остане сама, да се скрие и да наблюдава случващото се от високо. При тях това създава чувство на самосъхранение и пълен контрол на ситуацията, което респективно предизвиква спокойствие и „тушира“ напрежението.


За всяко куче всичко в дома, включително и вие самите е нещо ново. Сведете до минимум новите впечатляващи неща за любимеца и поне за известен период ограничете посещенията на приятели и познати в дома си. Дайте необходимото време на четириногите ни  приятели да свикнат с обкръжаващата ги среда, независимо от привидното му спокойствие.

В зависимост от възрастта на любимеца ви, е възможно той вече да придобил хигиенни навици от мястото, от където сте го взели.

При котките този навик е вроден. В новият им дом следва да научат, къде точно се намира тяхната тоалетна. Котките са популярни с това, че са изключително чисти животни и често не срещат затруднения или проблем с това.

Снимка за внимание
Уверете се че тоалетната им е достатъчно висока и е оборудвана със специализиран пясък или силикон. Важна част от поддръжката и е регулярното и почистване.валидност на електронна винетка


При малките кученца, след като могат да бъдат извеждани, е необходимо да провеждате разходките им по-често през деня, дори и за кратко, тъй като при тях това е един от основните начини за придобиване на навик. След изхождане, бихте могли да ги поощрите с лакомство.

Социализиране и игри

При кучетата е възможно да стартирате периода по социализирането му, чрез разходката. Използвайте един маршрут всеки път. Бавно и постепенно разширявайте периметъра, като това изгражда рутина на животното без да му причинява нежелан стрес от много нови впечатления.

При малките котки играта е изключително важна, тъй като това им помага да се ориентират в пространството. Игрите ги развиват социално, физически, емоционално и интелектуално.

Играта с тях стимулира всичките им сетива и ги научава каква е разликата между времето за игра и останалото време.

За да укрепите връзката между вас и вашият нов член на семейството, задължително обръщайте необходимото внимание и грижа.

Не ги оставяйте сами

Не оставяйте котка или куче сами за по-дълъг период от време. Игнорирайте факта, че котките не са стадни животни и се чувстват достатъчно добре сами със себе си. Ако пътувате е  необходимо да получават необходимият надзор минимум два пъти дневно и съответно храненето да не е единствения ангажимент.

И котките и кучетата имат нужда от социален контакт и се чувстват спокойни и добре при срещи с хора или други животни.

Съответно ако планирате да пътувате и няма да бъдето около любимеца си, по скоро доверете грижите за него на приятел или на хотел за домашни любимци.

В случай, че сте пропуснали първата част от нашата статия, може да я намерите на този линк.скандинавски мъх картина

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!