ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Как да възпитаме кучето си сами?
Любопитно

Обучение на куче | Как да възпитаме кучето си сами?

Petworld
1 септември, 2021

Обучение на куче - предизвикателство, с което се сблъсква всеки стопанин.

Отглеждането на домашен любимец може да донесе, както огромна доза радост и забавление, така и да се превърне в същинско предизвикателство, ако не се заемете с възпитанието на кучето си от самото начало. Изпълняването на команди като „седни“, „легни“ и „на място“ са само част от уменията, които е добре да усвои.

Днес съществуват не малко училища за кучета, чиито специалисти ще свършат чудесно работата по възпитанието на домашния ви любимец. Не всеки, обаче има тази финансова възможност или просто има желание да го направи сам.

Днес ще ви дадем няколко съвета относно това, как да възпитате кучето си ефективно и едновременно с това да се забавлявате.

Първа стъпка.


Изберете кратко и звучно име за своето куче, което да бъде лесно запомнящо се от животинката. Назовавайте го постоянно, за да може да свикне, че това е начинът, по който се обръщате към него. След като домашния ви любимец научи името си и се обръща всеки път, в който го повикате е дошъл момента за същинското обучение.

Втора стъпка.

Изберете една команда, с която да започнете. Най-предпочитаната от стопаните, а и най-препоръчваната от специалистите е команда „седни“. За целта вземете в шепа кучешка храна или друго любимо лакомство на домашния ви любимец и го вдигнете високо.

Кучето ви инстинктивно ще седне в готовност за хапване. В този момент му кажете командата „седни“ и го наградете с храна.


Правете това упражнение по няколко пъти на ден, за да го усвои максимално бързо. Не ви препоръчваме да стартирате с нова команда преди кучето да е усвоило максимално добре първоначалната.

Трета стъпка.

Следващата важна команда, на която трябва да го научите е „на място“. Така кучето ще знае, ще трябва да спре и да изчака особено, ако го извеждате без повод. Всеки път, в който изпълни командата успешно го наградете.


Команда „на място“ е изключително важна и полезна, както за кучето така и за вас, защото няма да се притеснявате, че ще хукне към опасна улица или ще закачи малко дете. Усвояването й ще бъде полезно и за моментите, в които домашният любимец не е с вас, а с друг член на семейството.

Четвърта стъпка.

След като кучето ви успешно си разпознава името, може да изпълнява команда „седни“ и команда „ на място“ дори и без да получава лакомство е време за третата най-важната команда „легни“. Тя се използва главно в моментите, в които виждате, че животинката е преуморена, но въпреки всичко не спира да лудува.

Снимка за внимание
Усвояването на команда „легни“ се случва изключително бързо и лесно стига да сте постоянни в обучението.


За целта отново се въоръжете с малки порции храна или лакомства. Вземете едно малко парче поставете го на земята и го разтеглете по пода, като така кучето естествено ще заеме легнала позиция. След това кажете „легни“ и му дайте наградата.

Повтаряйте това упражнение няколко пъти девно и ще видите колко скоро ще имате резултат.

Пета стъпка.

Важно е цялото семейство да се включи в процеса на възпитание. На всички е ясно, че кучетата си избират един член от домакинството, който приемат за свой лидер и са най-привързани към него.

Що се отнася до възпитанието, обаче и цялосното изпълняване на команди е важно домашният ви любимец да слуша всеки от членовете на семейството. В противен случай ще е много послушен и примерен с Вас, но ще си позволява да прави пакости с всички останали.


Възпитанието на кучето е също толкова важно колкото и възпитанието на дете. Трябва да бъдете максимално отговорни, търпеливи и отдадени за бързи и качествени резултати.

Не се ядосвайте, когато дори след 20-тото повторение домашният любимец отказва за изпълна командата „седни“. В такива моменти поемете дъх и си кажете, че просто му е нужно повече време.

В никакъв случай не го наказвайте физически, защото така то няма да ви приема като свой лидер, а като заплаха и човек, към когото ще изпитва само страх. Вие не искате това, нали?

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!