ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Обучение на куче птичар
Обучение

Обучение на куче птичар

Petworld
2 ноември, 2022

Kуче птичар | Събудили сте се в ранни зори, за да пълзите през полетата, с пушка на гърба си и вашия верен кучешки приятел до вас, за да ловувате. Нищо не свързва човека и кучето повече от добрия старомоден ловен поход.

Но когато се прицелите и стреляте по птицата на хоризонта, намирането й след това може да бъде половината от битката. А битката може да се окаже загубена изначално, ако не сте осигурили ефективно обучение на куче птичар.

Знаете, че птицата е паднала, видели сте я да удря в земята, но между вас и нея има метри и метри гъста трева и храсти, по които трябва да се ориентирате, преди да намерите улова.

Ако обаче имате със себе си куче птичар, което може да ловува и лови птици, вашите ловни приключения може да се окажат малко по-плодотворни. Всичко се корени в правилното обучение на куче птичар.

Кучето за лов на птици не само ще ви помогне да се усъвършенствате и свалите плячката си, но и ще направи процеса на намирането й по-лесен и безпроблемен. Ако това означава вкусен и безплатен фазан за обяд, какво губите? А какво влагате? Нека в тази статия научим повече по темата за обучение на куче птичар.

Обучение на куче птичар – основни умения

Да обучите кучето си да лови птици няма да бъде като да го обучите да седи или лежи. Всяко обучение на куче птичар е предизвикателство и изисква търпение и постоянство. Предизвикателната част идва от извеждането на естествените му инстинкти по контролиран начин.

Ще са необходими стриктни тренировки за послушание, за да поддържате контрола върху своя другар за лов. Ако е кученце, трябва да е възприемчиво и нетърпеливо да учи. То може да реагира на обучение само за 3 седмици.

Ако кучето е по-възрастно и не е толкова енергично, какъвто е било на младини, тогава бъдете готови да прекарате до няколко месеца в обучение на куче птичар.

Успешното обучение гарантира надежден партньор за лов, който ефективно ще ви помогне да хванете и издирите плячка. Обучение от този характер също ще ви помогне да се утвърдите като водач на глутницата и ще стане много по-лесно да научите четириногия си приятел на много други неща.

Какво е необходимо за обучение на куче птичар

Преди и двамата да тръгнете да се занимавате с лов на птици и дивеч, ще трябва да съберете няколко нужни неща.

Ще са необходими птици примамки и миризма за лов на птици, за да запознаете кучето с птиците първоначално. Ще ви трябва и щедро количество лакомства или любимата му храна, за да го мотивирате.

Уверете се, че можете да отделите 15-20 минути на ден, всеки ден, за продължителността на обучението.

Последователността е ключова, така че колкото по-редовно тренирате, толкова по-бързо ще видите резултатите. Тогава просто се запасете с търпение и приятелско отношение и сте готови да се захванете за работа!

Какво е важно за успех за обучение на куче птичар

Колко усилено трябва да тренирате, колко дълго трябва да тренирате и колко успешно ще бъде обучението ще зависи отчасти от първоначалните стъпки, които предприемете при избора на ловно куче.

Изберете порода, която естествено има ловни качества. Ретривърите и спрингер шпаньолите са популярен избор.

Започнете с кученце

Въпреки че можете да тренирате и по-възрастни кучета, ако стартирате обучението с кученце, шансовете ви за успех ще бъдат по-големи. Можете да бъдете стриктни с обучението от първия ден, когато мозъкът му е най-възприемчив.

Практикувайте команди за подчинение

Ако кучето ще лови птици с вас, трябва да можете да го контролирате ефективно, когато сте на лов. Обучението му да „седи“, „ляга“ и „изчаква“ ще ви помогне значително да се позиционирате като лидерът във отношенията ви.

Първо го изложете на реални ловни ситуации

Преди да го изведете на лов, кучето трябва да свикне с ловната среда. Това означава да го свикнете да дебне тихо през полетата, да свикне със звука на изстрелите и да се уверите, че е видяло птиците, които ще се научи да ловува.

Упражнявайте се с примамки

Преди да ловува птици истински, кучето трябва да свикне да си играе с примамки. Играйте на дърпане на въже с кучето, оставете примамка в леглото му и я покрийте със спрей с аромат на птици. Всичко това ще го запознае с бъдещата му плячка и ще го подготви за истинското ловуване.

Обучение на куче птичар – методът на извличането

Дърпане на въже

Преди да преминете към лов на птици в дивата природа, научете кучето да си играе с птици примамки у дома.

Прекарвайте няколко минути всеки ден в игра на дърпане на въже с примамката. Наистина направете изживяването възможно най-игриво и вълнуващо, тогава кучето ще бъде по-нетърпеливо да играе отново.

Допълвайте уменията

След като обикне своите примамки, започнете да го обучавате да играе с тях. Излезте навън и хвърлете примамките. След това го извикайте и го примамете с лакомства.

Система за възнаграждение

Всеки път, когато върне примамката, дайте му лакомство и купища похвали. Важно е кучето да е мотивирано да се връща всеки път с примамката за лакомство, в противен случай ще задържа птици в дивата природа.

Работете в тандем

След като сте уверени, че кучето се чувства добре с примамките си и е овладяло играта на донасяне, е време да подложите практиката си на изпитание.

Първите няколко пъти, когато отидете на лов, работете като екип. Кучетата копират поведението на стопаните си, така че когато видите птица, издебвайте я заедно. След това го насърчете само да преследва, насочете го и хукнете към него.

Никога не наказвайте провала

Ако не успее да хване или извади птицата, не му се карайте. Много собственици правят тази грешка и тогава кучето няма да си направи труда да опита отново.

Стига да се е опитало и да е показало намерението, тогава трябва да бъде насърчавано и награждавано с лакомства. Продължавайте да практикувате всеки ден и с времето то ще стане по-умел и ефективен ловец.

Обучение на куче птичар – методът на показването

Спечелете вниманието му

Винаги, когато видите птица, опитайте се да привлечете вниманието на кучето. Нека това е по шумен начин – с подскачане, ръкомахания, крещене.

Няма да хванете птицата, но ще накарате кучето си да се забърза и да се екзалтира, когато види птица. Правете това за седмица или две и само гледката на птица ще го изпраща на ръба.

Помощ от приятел

Накарайте приятел да завърже примамка с аромат на птица към задната част на превозното средство. След това го накарайте да го кара през поле, докато вие и вашето куче го гоните.

Отново, превърнете всичко в голяма игра - колкото повече се забавлява, толкова по-бързо ще се научи.

Винаги го оставяй да печели

Когато преследвате примамката, уверете се, че приятелят кара достатъчно бавно, така че вашето куче да го настигне.

Ако загуби, кучето бързо ще се откаже от преследването на птици. Когато настигне автомобила и двамата му дайте лакомство и го похвалете. Това ще го стимулира да прави същото с истинските птици.

Вдигнете залозите

Отправете се на истински ловен поход. Когато видите птица, посочете я, издебнете я и започнете да я гоните.

В този момент кучето вероятно няма да има нужда да му давате пример - то ще иска само да преследва. Но докато не започне да преследва по собствено желание, трябва да работите заедно като екип, за да му покажете как се прави.

Винаги възнаграждавайте щедро

Важно е, когато хване птица, да бъде подходящо възнаградено, особено ако ще му я вземете от устата.

Това означава, че разполагате с най-вкусните лакомства, които можете да раздавате в изобилие. Докато го награждавате, то ще иска да продължи да ловува.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!