ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Грижа

Домашни растения, опасни за кучета и котки

Petworld
06.12.2023

Обичате цветята, но се притеснявате, че част от интериорните растения могат да бъдат отровни за вашите четириноги приятели? Много растения са напълно безопасни за нашите космати съжители, но има и такива, за които трябва да обърнем специално внимание. В тази статия на Petworld.bg ще разлгедаме 10 домашни растения, опасни за кучета и котки. Обърнете внимание, за да предотвратите потенциални проблеми за вашите любимци!

Лилия | Растения, опасни за кучета и котки

Лилията е красиво и нежно цвете, популярна сред много хора, поради впечатляващите ѝ цветове. Но за кучета и котки е опасна, защото причинява бъбречна недостатъност, особено при котките!

Лилия

Ранни симптоми при котките са повръщане, летаргия и липса на апетит. По-силни симптоми са дехидратацията и промени в честотата на уриниране. Всичко от изброените симптоми води до бъбречна недостатъчност при котките. При кучетата последствията не са толкова тежки, но може да се прояви стомашно разстройство.

Лечението на състоянието започва с предизвикване на повръщане и ползата на активен въглен. След това обикновено се налага агресивна интервенозна хидратация и постоянно наблюдение за симптоми на бъбречната дейност.

Сагова палма

Саговата палма е популярна за интегриране на тропично усещане у дома, но представлява опасност за редица животни! Тя съдържа токсин - цитозин, който е много опасен за кучета и котки.

Сагова палма

Симптомите на причинени от растението са повръщане и диария, обикновено с кървави примеси. С напредването на симптомите се проявява слабост, последвани от гърчове. В тежки случаи се стига до чернодробна недостатъчност, изразена от жълтеница.

В лечението се използва активен въглен и предизвикано повръщане. След това се прилага венозна хидратация и следене на чернодробната функция.

Олеандър | Растения, опасни за кучета и котки

Още познато като зокум, това е едно красиво растение с розови цветове. В него се съдържат гликозиди, които са силно токсични, дори в малки количества.

Олеандър

Олеандърът достига от 2 до 6 метра височина, с прави стебла, които се разтварят навън в процеса на растеж. През първата си година стеблата са зелени, след което се покриват с кафява кора.

При поглъщането на цветчетата се наблюдава проява на силни симптоми като аритмия и разстройство. Други симптоми са увеличено слюноотделяне, коремна болка, треперене и припадъци.

За лечението се налага венозни течности и обеззаразяване. Дават се лекарства за контрол на сърцебиенето и се следи кръвното налягане и сърдечният ритъм.

Рододендрон и азалия

Тези две растения са храстоподобни и са популярни за отглеждане и в саксии и в градина. Съдържанието им на граянотоксини ги прави сред опасните за животните интериорни растения.

Рододендрон

Граянотоксините засягат натриевите канали в тялото, което причинява дисфункция на мускулите и нервите. Видните симптоми са лигавене, повръщане, летаргия, гърчове! От тежко отравяне може да се стигне до дихателна и сърдечна недостатъчност.

По време на лечение любимеца се обеззаразява и се вкарват течности венозно. Други извършени лечения са прилагането на лекарства за контрол на сърдечния ритъм и гърчове, както и цялостна поддържаща грижа.

Основна разлика между азалията и останалите растения от рода на рододендроните е в размера. Друга забележителна разлика е в цветовете - азалията разполага свойте цветове на върха на клоните, докато рододендрона ги разполага на снопчета по стъблото.

Рицин | Растения, опасни за кучета и котки

Рицина, още наричан кърлеж заради сходството във визията на семената с този неприятел. Но растението бива отглеждано предимно за тях. От тях се извлича рициново масло, което се ползва за хомеопатични лечения. И въпреки ползите му поглъщането на едно или две семена може да доведе дори до смърт за домашния любимец.

Рицин

Симптоми изразени при кучета и котки са силна коремна болка, повръщане и кървава диария, които водят до тежка дехидратация. Оттук насетне като симптоми се виждат мускулните тремори и гърчовете.

При критичната грижа на засегнатите животни се прилага агресивна грижа, като се хидратира венозно, обеззаразяване и противовъзпалителни лекарства. Ползват се и лекарства за контрол на мускулите, за да се спаси от гърчове.

Обикновен мразовец | Растения, опасни за кучета и котки

Обикновения мразовец е малко и нежно цвете, познато и като есенен минзухар, и често се бърка с обикновен минзухар. Отличават се това, че обикновеният мразовец има 6 тичинки по листата, а обикновения има 3, както и с по-големи листа. Различават се и цъфтежа си, като мразовеца расте през есента, а минзухарът - през пролетта. Най-голямата и съществена разлика, е че обикновения мразовец е отровен.

Мразовец

Растението съдържа колхицин, който засяга многоорганни системи и е особено отровен за кучета. Симптомите започват с разстройство и кървава диария, последвана от бъбречна, чернодробна и дихателна недостатъчност.

Лечението трябва да е ранно и агресивно, с хидратация и противовъзпалителни лекарства, както и обеззаразяване. Необходими са и грижи за поддръжка на органите.

Тис | Растения, опасни за кучета и котки

Тисът е иглолистно растение с червеникава кора и листа, по-широки от тези на други иглолистни. Има и червени плодчета, наречени арилус, чийто семена са отровни. Опасността е поради присъствието на таксинови алкалоиди, химичен елемент причиняващ сърдечен удар.

Тис

Ранни симптоми са треперене, липса на координация и затруднено дишане, последвани и от значително по-тежки здравословни проблеми. Здравословни проблеми като остра сърдечна недостатъчност, гърчове, кома и често се достига до внезапна смърт.

За отровата не съществува лек, лечението се фокусира над симптоматично и поддържащо лечение. Прилагат се и лекарства с цел стабилизирането на сърдечна както и дихателна система.

Нарцис

Растението от гръцката легенда - Нарцис, който се е влюбил в себе си от отражението във водата. Много хора харесват растението, поради красивия му и нежен външен вид, както и от широката вариация от видове и цветове.

Нарцис

То обаче е от тези растения, опасни за кучета и котки,заради съдържанието му на ликорин и алкалоиди. Тези химикали водят до чревно-стомашни проблеми, както и сърдечни проблеми. Общи симптоми са повръщането, стомашната болка, диария и неритмично биене на сърцето. По-тежки симптоми са гърчовете и намалената степен и дълбочина на дишането.

Отравянето от нарцис е сравнитело лесно за лечение - принудително повръщане, полза на активен въглен. Прилагат се и интравенозни течности с контрол над работата на сърцето.

Лале | Растения, опасни за кучета и котки

Лалето е едно от най-разпространените цветя в България, в природата и у дома. Много хора го харесват и го отглеждат, но е подозират скритата опасност за кучета и котки. За това е добре собственици да имат предвид съществуващите рискове.

Лалета

Опасността от лалето е предимно в луковиците, които носят алергенни лактони, както и гликозиди. От тях вашият домашен любимец може да изпита дразнене в гърлото и в стомашно-чревния тракт. Други симптоми са увеличеното отделяне на слюнка, повръщане и диария. Но има и по-крайни случаи в които води до депресия, дихателни проблеми и сърдечни проблеми.

За да се лекува, животното се обеззаразява, хидратира и дават се обезболяващи лекарства. Наблюдават се и за възможните дихателни или сърдечни усложнения.

Дифенбахия

Дифенбахията е растение отглеждано заради големите си зелени листа и за потенциалната височина от 3 метра. Всяка част на това внушително растение е отровна от корена до листата до сока, и представлява голям риск за любимците.

Дифенбахия

Дифенбахията е кръстена така от Хайнрих Вилхелм Шот (1794 – 1865), директор на Виенската ботаническа градина, в чест на главния градинар Йозеф Дифенбах (1796 – 1863).

В състава на растението има неразтворими калциеви оксалати и протеазни ензими, които причиняват дразнене и възпаление в устата. Други симптоми са подуване на устата, езика и устните, както и затруднения при преглъщането и прекомерно лигавене. В екстремни случаи може да се стигне и до запушване на дихателните пътища.

За лечение на последствията от дъвчене или ядене на дифенбахия се налага промивка на устата с вода или мляко. Използват се лекарства за облекчаване на болката и противовъзпалителни лекарства. Прилагат се и поддържащи грижи, за да се подсигури, че дихателните пътища ще останат отворени.

Бъдете информирани за наличието на домашни растения, опасни за кучета и котки. Това е ключова стъпка в опазването на четириногите членове на семейството. Не пренебрегвайте, че е най-лесно да се предотврати, ако сте предприели мерки - дръжте опасните растения далеч от техните носове и лапи!

Ако мислите че вашият любимец е погълнал растение или семка, която е отровна, трябва да се свържете с ветеринарен лекар незабавно.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!