ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Защо кучето трепери
Здраве

Защо кучето трепери – Водещи причини

Petworld
23 януари, 2023

Дори кучета, облечени в очарователни пуловери и топли шапки, могат да ви накарат да се запитате „Защо кучето трепери?“. Това е така, защото ниските температури не са единственото нещо, което кара нашите космати приятели да потръпват.

Съществуват редица причини, които отговарят на въпроса ви защо кучето трепери. Кучетата често се треперят по безобидни причини, но понякога тяхното треперене може да бъде вик за помощ. Но какво кара кучето да трепери?

И кога трябва да вземете мерки? Ето шест често срещани причини, които отговарят на въпроса ни „Защо кучето трепери?“ и какво можете да направите, за да им помогнете.

Защо кучето трепери – от студ

Най-простият отговор на въпроса "Защо кучето трепери?" е, че им е студено. Но както можете да се посетите, това не е единствената причина за треперещото ви куче. Съществуват и други ситуации, в които може да се запитате защо кучето трепери.

Треперенето в хладна среда е неволна реакция, а значението й е да накара кръвта да се изпомпва, за да се повиши телесната температура и да се предотврати хипотермия или измръзване. Точно по същата причина, по която и хората треперим, когато ни е студено.

По-малките кучета, като чихуахуа, може да са по-податливи на треперене от по-големите породи поради липсата на телесна маса и изолация под формата на дебела козина. 

Какво трябва да направите? Ако кучето ви не се справя добре на студа, помислете за ограничаване на излизанията му, когато времето навън е хладно.

Кучешки пуловер или палто също може да им помогне да запазят топлината и да ограничи треперенето им.

Освен това им осигурете топло място, където да се свият и лежат, например кучешко легло близо до вентилационен отвор с топло одеяло може да свърши работа в студена нощ.

Защо кучето трепери – от вълнение

Друг чест отговор на въпроса „Защо кучето трепери?“ отново съвпада с човешка реакция на определени ситуации – от вълнение и въодушевление. Някои кучета потръпват, когато са щастливи или развълнувани.

Никой не е сигурен защо, но една теория гласи, че това е външна проява на силна емоция. Няма опасност в този тип треперене. То най-вероятно ще спре, когато кучето се поуспокои и емоциите му утихнат.

Защо кучето трепери – от страх и при стрес

Други интензивни емоции, които могат да причинят тръпки, са страхът и безпокойството. Докато треперенето в този случай не е вредно само по себе си, стресът не е добър за вашето куче, както не е добър и за нас, хората.

Какво трябва да направите? Направете всичко възможно, за да успокоите кучето си и, ако е възможно, отстранете източника на стреса. Ако кучето ви е склонно да трепери по време на гръмотевични бури, например, опитайте се да му помогнете да остане спокойно, като въведете терапевтични играчки или маскирате звуците на гръмотевиците.

Като цяло, ако забележите, че нещо непрекъснато превръща вашето кученце в треперещ лист, опитайте се да пренасочите вниманието му.

Кучетата също са много проницателни и ако сте стресирани, тревожни или уплашени, те са много добри в имитирането на вашите емоции заради добре развитата им интуиция и емпатия.

В определени ситуации, когато запазите спокойствие и игнорирате стресора в къщата си, вашето куче може да усети това и да научи, че не е повод за безпокойство.

Защо кучето трепери – търси внимание

Ако бързате да утешите кучето си всеки път, когато трепери, то може да научи, че треперенето е добър начин да привлече вниманието ви. Някои кучета дори треперят, докато молят за храна, за да спечелят съчувствие.

Специалистите посочват, че макар това поведение да не е точно вредно, окуражаването или игнорирането му не е добра идея.

Ако няма друга причина, поради която кучето ви да трепери, по принцип е най-добре да игнорирате това очевидно манипулиране от страна на кучето, за да спечели вашето внимание и да измоли лакомство.

Защо кучето трепери – болест или болки

Треперенето може да е знак, че вашето куче изпитва болка или страда от заболяване. Треперенето и мускулните тремори могат да бъдат симптоми на сериозни заболявания като хипогликемия, болест на Адисон и възпалително мозъчно заболяване, както и по-често срещани заболявания като разстроен стомах.

Постоянното треперене може да е признак на синдром на генерализиран тремор, наричан още синдром на треперене - хронично състояние, което може да бъде облекчено с лекарства.

Какво трябва да направите? Потърсете и наблюдавайте за други признаци на заболяване или нараняване. Ако треперенето е придружено от необичайно поведение или изглежда нехарактерно за вашето куче, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Защо кучето трепери – от старост

Не е необичайно отслабените мускули на краката да доведат до треперене с нашредване на възрастта на кучетата, но треперенето може също да е признак на артрит или болки в ставите. Ако забележите, че възрастното ви куче започва да трепери, най-добре е да го прегледате от ветеринар.

Кучетата могат да започнат да треперят, когато им е студено, или са стари, изпитват болка, уплашени, болни или просто защото трябва да изсъхнат след скачане в локва.

Кучетата могат да треперят по много причини, но защо вашето куче трепери, трябва ли да се притеснявате и какво трябва да направите. Отговорите вече открихте в това кратко, но изчерпателно ръководство.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!