ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Хигиенни навици куче
Обучение

Хигиенни навици | Как да ги изградим ?

Petworld
23 декември, 2021

Хигиенни навици – основна стъпка в обучението и приобщаването на нашия любимец към средата. Възпитаването им при малките кутрета е първият етап към спокойно и щастливо съжителство.

Спазването на отлична лична хигиена е изключително важно, както за хората така и за животните. Чистите ръце, лапички и козина гарантират по-малко микроби по тялото и възможност за развитие на вирусни инфекции.

За хората придобиването на този навик е изключително лесно чрез личния пример даден от родители, учители и приятели.

При животните, обаче ситуацията е малко по-различна и е необходим по-специален подход, за да приучим домашния си любимец на хигиенни навици.

Малките кученца са толкова сладки и миловидни, че на човек сърце не му дава да им се скара или да им забрани нещо. В създаването на навици, обаче това е от ключово значение, за да бъдат отлично възпитани. Ние от Petworld.bg обожаваме кучетата и подбрахме за вас няколко работещи съвета, с които да изградите необходимите навици на вашия любимец.

Хигиенни навици

Хигиенни навици - Първи дни у дома

Обикновено повечето семейства избират да си вземат новородено кученце, което могат да отведат у дома след като навърши 40 дни. След като бъде отделено от майка си малкото животинче е изключително стресирано и трябва да му бъде дадено необходимото време, за да свикне с новата обстановка.валидност на винетка

Разведете го из дома, покажете му обособеното му място за сън, на което предварително сте поставили позната вещ на животинката. Отредете му място в апартамента, в което то няма да пречи или спира работата на останалата част от домакинството.

Задачата ви през този изключително ранен етап на вашето съвместно съжителство е да научите кучето си да разграничава забраненото от позволеното.

Първи стъпки към изграждането на хигиенни навици

Възпитанието на кучето започва още от първия ден. Не забравяйте, че по природа то е стадно животно и ще приеме един от членовете на семейството за негов лидер. Важно е в този толкова ранен етап от съвместното ви съжителство да прекарвате възможно най-много време с него.  

Назовавайте го по име, за да може максимално бързо да свикне с него. Извеждайте го достатъчно често, за да не му се отдава възможност да се изхожда у дома.

Хигиенни навици

Основни методи  за изграждането на хигиенни навици

Специалисти от цял свят публикуват своите методи относно изграждането на хигиенни навици на животното. Както знаете съществуват стотици породи кучета и е почти невъзможно един метод да е еднакво добър за всички.

Клетка

Това е може би един от най-популярните методи. При него стопанина поставя клетка в жилището, а в нея леглото на кучето. Обособеното място трябва да бъде достатъчно просторно, за да може домашния любимец да живее щастливо и спокойно.

В природата на кучетата е заложено едно изконно правило, а то е да не се изхождат там където спят. Чрез поставянето в клетка ще може да извеждате кучето си на определени времеви интервали, за да върши своята работа и след това да го поставяте там повторно.

Поощрявайте го всеки път. С течение на времето може да махнете клетката и да оставите кучето да се движи спокойно из жилището то вече ще е привикнало, че по нужда се ходи 2 или 3 пъти на ден в определено време и няма да върши бели.

Кучешки пелени

Те са изключително голямо удобство и вършат чудесна работа, когато искате кучето да се изхожда на точно определено за целта място.

Как да го направите? Наблюдавайте животното и щом видите да се върти в кръг, душейки земята това е ясен сигнал, че търси мястото, на което на уринира или дефекира.

В такива моменти е добре или да го вземете на ръце и да го поставите върху пелената или да го накарате само да отиде там. След като веднъж е свършило работата си на определеното място е гарантирано, че всеки път ще ходи точно там, тъй като ще е запазило специфичната си миризма, а кучетата ги привлича именно тя.

Друг начин да го накарате да се изходи върху пелена е като я напоите със специален разтвор, който ще привлече кучето мигновено.

Хигиенни навици

Най-сигурния начин за изграждане на добри хигиенни навици е честото извеждане на кучето навън. Разхождайте го рано сутрин след сън и по възможност преди или след всяко хранене. Изградете му такава рутина каквато е удобна за вас и вашето ежедневие. Някои хора имат възможност да разхождат дълго домашните си любимци сутрин, други вечер. Бъдете сигурни, че ако давате нужната любов и внимание на кучето си то лесно ще усвои всяко умение.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!