ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

край на кърлежите
Здраве

Как да изчистя кучето си от кърлежи

Petworld
5 ноември, 2022

Всеки стопанин на куче поне веднъж в живота си се е изправял през този важен въпрос: „Как да изчистя кучето си от кърлежи?“. Кърлежите за кучетата са това, което е обикновената настинка за хората - заразни и достатъчно разпространени, че повечето кучета са се сблъсквали с кърлеж поне веднъж, но вероятно повече от веднъж.

Как да изчистя кучето си от кърлежи е въпрос, който често засяга собствениците на домашни любимци, и ние ще разгледаме най-ефективните методи за справяне с този проблем.

Което означава, че повече от веднъж сте се питали как да изчистя кучето си от кърлежи и ако не сте открили ефикасен метод до този момент, надявам се, че тази статия ще е полезна.

Не всички случаи на кърлежи са проблемни. Всъщност повечето зарази, възникващи сред кученцата, се решават сами и без човешка намеса или лечение. Тези микроскопични, прозрачни, подобни на раци паразити са част от живота на четириногите ни приятели.

Но има определени видове заразяване от кърлежи, които могат да причинят дразнене на кожата и да доведат до по-сериозни здравословни усложнения, ако не се лекуват. Дори кучета, за които се грижат добре, могат да развият опаразитяване с кърлежи, което ще стане вредно, ако не се контролира и проблемът не се реши навреме.

Нека продължим статията с отговори на някои от най-често задаваните въпроси по този повод, включително основния – как да изчистя кучето си от кърлежи и подлежи ли на ваксинация?

Какво са кърлежите?

Кърлежите са малки същества, обикновено дълги под милиметър, които се забиват в кожата на вашето куче и причиняват дразнене и възпаление. Кърлежите са доста често срещан проблем за здравето на кучетата.

Те са паразити, които могат да причинят редица кожни заболявания, от суха кожа до косопад. Кърлежите живеят в козината или понякога в ушите на кучето и могат да направят живота неудобен за вашето куче.

Кърлежите също причиняват краста - добре познато кожно заболяване при кучета. Ако желаете да предпазите кучето си и да избегнете всички тези усложнения е добре да си отговорите на въпроса „Как да изчистя кучето си от кърлежи?“ и да сте подготвени добре за евентуален сблъсък с тези микроскопични гадинки.

Как кучетата хващат кърлежи?

Кучетата могат да „лепнат“ кърлежи от редица места. Обикновено се предават от куче на куче, но могат да идват и от тяхната среда. Вашето куче може да хване кърлежи, ако влезе в контакт с друго куче, което ги има, като например в приют за животни или салон за подстригване, а дори и по време на игра.

Повечето кучета ще бъдат проверени, преди да използват услугите на салон за подстригване и къпане, но инциденти се случват. Вашето куче може също да ги прихване от друго куче, когато сте навън и на разходка.

Кучешките кърлежи могат също да продължат да живеят в околната среда, като например в леглото на кучето или в килима, след като те или друго куче са били заразени.

След това вашето куче може да ги прихване отново, поради което трябва да се уверите, че всичко е чисто и без кърлежи след заразяване, което сте хванали и третирали навреме.

Независимо от това какъв вид кърлеж е попаднал върху кожата на вашето куче, симптомите могат да бъдат досадни, неудобни и дори болезнени.

Ето някои признаци, които ще ви помогнат да идентифицирате наличието на кърлежи:

 • Силен сърбеж, изразяващ се в чесане, хапане, близане, търкане в мебели
 • Люспеста или суха кожа
 • Възпаление и зачервяване
 • Рани
 • Бели люспи
 • Мазна, миризлива субстанция по кожата
 • Капане на козината
 • Лезии по лакътя и глезените
 • Клатене на главата и чесане на ушите (ушни кърлежи)
 • Черни или тъмно кафеникаво-червени остатъци (ушни кърлежи)
 • Запушване на ушния канал (ушни кърлежи)

Ако не третирате кърлежите своевременно, това може да доведе до по-сериозни усложнения. Кучетата, които клатят прекалено много глави, независимо дали поради ушни кърлежи или ушна инфекция, могат да развият хематом в мозъка.

Инфекции могат да възникнат и при продължително дразнене на кожата. Някои от най-лошите симптоми възникват в резултат на самотравма поради реакция на сърбежа и дискомфорта. Например епрекъснатото чесане на ухото може да доведе до увреждане на ушния канал.

Ако смятате, че вашето куче може да има кърлежи или краста, посетете ветеринарен лекар, който може да препоръча грижа, която ще разкрие корена на проблема, вместо просто да лекува симптомите му. Това е може би най-добрият отговор, който може да се даде на въпроса: „Как да изчистя кучето си от кърлежи?“.

Как да изчистя кучето си от кърлежи?

Премахването на кърлеж е процес, който не изисква кой знае какво освен внимателно да следвате всепризнатия за ефективен метод. На първо място, нужно е да проверите кучето за кърлежи.

Това става чрез щателно преглеждане на тялото му, като е нужно да разтваряте козината. Ако попаднете на кърлеж, то се запасете с удобни пинсети или уред за премахване на кърлежи на достъпно място.

Сега е време да действате внимателно и ловко – обхванете видимата част на кърлежа с пинсетите, като се стремите пинсетите да са максимално близо до кожата. След това бързо и силно дръпнете нагоре.

Никога не дърпайте настрани, защото това движение може да откъсне тялото на кърлежа от главата му и главата да остане под кожата на кучето. Изключително важно е да премахнете целия кърлеж.

Кърлежите умират трудно, така че не ги изхвърляйте в кошчето за отпадъци. Най-сигурният начин да ги убиете е да ги поставите върху кърпа, напоена със спирт или алкохол и да увиете кърпата плътно, така че да не могат да се измъкнат.

Какво да използвам за премахване на кърлежи?

След диагностициране на заразяване с кърлежи, ветеринарният лекар най-вероятно ще предпише или локално лечение като капки, шампоан или крем, или перорално лекарство. В някои случаи ветеринарният лекар ще предпише антибиотик или противогъбично лекарство за лечение на вторична инфекция.

Капките, които не са свободни от токсини, могат да имат вредни странични ефекти като повръщане, загуба на апетит и диария. Инсектицидите могат да убият кърлежите, но не са идеални за здравето на вашия домашен любимец.

Съществуват и холистични подходи, с които също можете да третирате зараза с кърлежи без нежелани странични ефекти. Куче с добра и балансирана диета ще има по-здрава имунна система. Която е в състояние да контролира заразяването с кърлежи, преди то да излезе извън контрол.

Какъвто и начин на лечение да изберете вие ​​и вашият ветеринарен лекар. Важно е старателно да почистите и дезинфекцирате леглото и другите вещи на вашето куче. Изперете всички одеяла, плюшени играчки, килими, нашийници, каишки или калъфки за възглавници, които вашето куче може да е използвало, докато е било засегнато от кърлежите.

Отделете заразеното куче от другите домашни любимци на удобно и безопасно място. Измийте ръцете си и сменете дрехите си след боравене или предоставяне на грижи за заразено куче.

Може да отнеме до шест седмици за пълното изчезване на симптомите. Така че дайте време на избраното от вас лечение да свърши работата си. Твърде много посещения при ветеринар могат да стресират вашето куче и да го изложат на риск от повторно заразяване с кърлежи поради контакт с други кучета на обществени места.

Дори ако симптомите на вашето куче започнат да се подобряват веднага. Не забравяйте да завършите курса на лечение, като следвате инструкциите на продукта или ветеринарния лекар.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!