ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Агресия при кучетата
Обучение

Агресия при кучетата | Как да се справим?

Petworld
22 декември, 2021

Агресия при кучетата е често срещан проблем за стопаните на кучета. Тя може да бъде много опасна и дори да принуди собствениците да оставят домашния си любимец. Това деликатно състояние изисква предприемането на определени мерки, за да може да отглеждате щастливо и спокойно животно.

В природата има няколко породи, за които са известни митове, че носят агресията в себе си. Възпитанието, което ще получат от своите стопани е определящо за тяхното поведение. Такива породи са питбул, доберман, ротвайлер, кане корсо и др.

По-голямата част от тях могат да бъдат и страшно любвеобилни и спокойни животни стига да имате правилен подход към тях. Установена в начален стадий агресията е преодолима, така че от вас се изисква да обръщате достатъчно внимание на опашатия си приятел, за да не се налага да се разделяте.
агресия при кучетата Днес, ние от petworld.bg, сме подготвили списък с видовете агресия и начините за справяне с нея.

Доминантна агресия

Този тип агресия се проявява най-вече към други кучета или към конкретен член на семейството. По природа кучето е стадно животно, което търси своя алфа или има желание да се превърне във водач на глутницата.

Доминантната агресия може да се забележи лесно – кучето ходи с изправена стойка с гордо вдигната глава и сериозен поглед. То гледа от високо всеки, над който знае, че може да доминира.  Обикновено тези кучета трудно се поддават на дресировка и изпълняват команди.

Агресията на болното куче

Може да ви се стори странно, но болните кучета могат да бъдат доста агресивни. Това е така, защото в този период те се чувстват слаби и приемат останалите животни като заплаха за здравето си. Кучетата са в постоянна готовност за защитна реакция. Ако подобно поведение е необичайно за вашия домашен любимец веднага посетете ветеринарен лекар.
Агресия при кучетата

Териториална агресия при кучетата

В този случай кучетата са агресивни към всеки един извън семейството, който прекрачи прага на дома, двора ви или пък се доближи до вас. Подобно поведение е изключително опасно, тъй като все пак всеки от нас комуникира с други хора и няма как да спазва желаната от животното дистанция.

Еднополова агресия

Тя се проявява от мъжки към мъжки и от женска към женска. В това поведение се скрие скрито желание за надмощие над отсрещния индивид.

Агресия при кучетата, базирана на страха

Подобно поведение е типично за малтретираните кучета. Те изпитват страх от всяко погалване или вдигане на ръка към тях. Начинът, по който инстинктивно се опитват да се заявят, е чрез захапване на ръката или друга част на тялото.

Майчина агресия

Майките са изключително загрижени и привързани към своите малки. Те рядко дават на хората най-вече извън семейството да се доближават до тях. В техните очи всеки човек, който дори приятелски реши да погали рожбите им е потенциална заплаха за тяхното здраве.


Агресия при кучетата

Как да се справим с агресия при кучетата?

От изключителна важност е да следите поведението на своя домашен любимец. Обърнете внимание кога и при какви обстоятелства има прояви на агресия. В случай, че не може да уловите тези моменти просто се подсигурете като водите кучето си на каишка и с намордник.

Не удряйте кучето и не прилагайте физически наказания!

Най-неправилният подход в ситуации на проявена агресия е да ударите кучето си. С подобно поведение вие няма да го направите по-благоразположено към околните, а напротив. То ще продължава да проявява признаци на агресия, а към вас ще развие страх.

Агресия при кучетата - Дръжте домашния любимец в съседната стая

В случаите, в които гостите ви се страхуват от кучета е по-добре да не са в едно помещение. Животните бързо надушват страха и той може да събуди агресията им.

Не поощрявайте агресията!

Както споменахме още в уводната част някои породи кучета имат вродено доминантно поведение и могат да бъдат опасни както към други животни така и към хора.

Тяхното поведение и проявата на агресия при кучетата зависи изцяло от начина, по- който ще ги възпитате. В никакъв случай не поощрявайте и най-беглите признаци на агресия без значение дали са проявени към човек или друго куче.

Възпитанието на куче не винаги е лесно, но е от ключово значение за справяне с агресията. В случай, че изпитвате затруднение с приучаването към определени навици и поведение е добре да се консултирате с треньор на кучета. В България съществуват десетки центрове, в които се обучават както домашните любимци така и техните стопани, за да имат едно хармонично съжителство.

Агресия при кучетата

Друг фактор, който е в основата на възпитанието и обучението на вашето куче е социализирането. Подсигурете се, че ще осигурите възможност на вашия любимец да се среща с други животни и хора от възможно най-ранна възраст.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!