ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Грижа

Грижа за кучето през зимата: Как да защитя кучешките лапи от студа

Petworld
1 Ноември 2023

С настъпването на мразовития зимен сезон светът се превръща в страна на чудесата от сняг и лед, предлагаща живописна обстановка за разходки с вашия любимец.

Този красив пейзаж обаче носи със себе си и определени предизвикателства, особено за чувствителните лапи на вашето куче.

Тази статия от Petworld.bg е изчерпателно ръководство, което гарантира, че лапите на вашето куче ще останат здрави и защитени от суровите зимни условия.

Какви са рисковете: зимни опасности за лапите

Зимните условия могат да представляват няколко риска за лапите на вашето куче. Студът може да причини сухота и напукване, докато ледът може да доведе до порязвания и ожулвания.

Освен това солта и химикалите, използвани за размразяване на тротоари и пътища, могат да бъдат вредни при поглъщане и могат да причинят дразнене на лапите им.

Грижа за кучето през зимата

Първата помощ за защита: Основи на грижата за лапите

Редовни проверки на лапите: Направете рутинна проверка на лапите на вашето куче за признаци на увреждане, като пукнатини или рани, особено след разходка.

Поддържайте ги чисти: Измийте лапите на вашето куче след разходки на открито, за да отстраните солта или химикалите за размразяване. Това може да стане с обикновена влажна кърпа или под течаща вода.

Грижа за кучето през зимата

Овлажняване: Точно като човешката кожа, възглавничките на лапите на кучето могат да изсъхнат и да се напукат. Използвайте безопасен за домашни любимци балсам за лапи, за да ги поддържате хидратирани и да предотвратите напукване.

Превенция: обувки и балсами

Избор на правилните ботуши: Кучешките ботуши са чудесен начин да предпазите лапите на вашето куче от студа и химикалите. Уверете се, че прилягат плътно, но не пречат на кръвния поток.

Грижа за кучето през зимата

Балсами за допълнителна грижа: В допълнение към или като алтернатива на обувките, балсамите за лапи могат да се използват за създаване на защитна бариера и заздравяване на всички съществуващи щети.

Практики за безопасно ходене

Избягване на опасни зони: Бъдете внимателни към зони, където силно се използват химикали за топене на лед. Също така, пазете се от остър лед, който може да пореже възглавничките на лапите.

Ледени топки: При снежни условия може да се образуват ледени топки между пръстите на краката. Дръжте козината между пръстите на кучето си подстригана, за да сведете това до минимум.

Грижа за кучето през зимата

Грижа на закрито: Поддържане на лапите здрави у дома Дори когато сте на закрито, зимният въздух може да е сух, което да повлияе на състоянието на лапите на вашето куче. Поддържайте хидратацията чрез грижа и постоянство.

Отношение към храненето

Добре балансираната диета и адекватната хидратация играят решаваща роля за поддържането на здрава кожа на лапите.

Уверете се, че диетата на вашето куче включва незаменими мастни киселини, които могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата и респективно на лапите.

Реакция при наранявания на лапите

Бъдете наясно с признаците на страдание или нараняване на лапата, като накуцване, прекомерно облизване или видими порязвания.

Снимка за внимание
В такива случаи се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за подходящи грижи и лечение.

Въпреки че е важно да защитите лапите на вашето куче, те все още се нуждаят от упражнения през зимата. Балансирайте дейностите на открито с процедурите за грижа за лапите, за да поддържате кучето си щастливо и здраво.

Грижа за кучето през зимата

Ако вашето куче е новак в носенето на ботуши, запознайте ги постепенно. Позволете им да носят ботушите за кратки периоди на закрито, преди да ги изведете навън.

“Направи си сам” решения за грижа за лапите

За тези, които предпочитат домашно приготвен подход, балсамите за лапи „направи си сам“ могат да бъдат направени с естествени съставки като масло от ший и кокосово масло.

Грижа за кучето през зимата

Зимните разходки с вашето куче могат да бъдат приятни и безопасни с правилните практики за грижа за лапите.

Като разбирате опасностите, използвате предпазни средства и поддържате регулярни процедури за грижа за лапите, можете да гарантирате, че лапите на вашето куче ще останат здрави през целия сезон.

По този начин вие и вашият космат приятел можете да прегърнете радостите на зимата, оставяйки отпечатъци от лапи в снега, без притеснение.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!