ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Хранене на малко куче
Грижа

Хранене на малко куче – вашето полезно ръководство

Petworld
26 януари, 2023

Разходете се край стелажите с кучешка храна в който и да е супермаркет или магазин за домашни любимци и бързо можете да се почувствате стресирани от факта, че правилното хранене на малко куче никак не е лесна задача.

Това особено много важи за всички онези стопани на куче за първи път. Кога правилното хранене на малко куче стана толкова сложно?

Навремето възможностите за кучешка храна бяха много по-ограничени и дори най-отговорните собственици на кучета не се тревожеха много за това какво влиза в стомаха на кучето им.

Процесът по хранене на малко куче сега може и да е малко по-ангажиращ и сложен, но това е хубаво нещо. По-висококачествените съставки с по-добро снабдяване и специализирани диетични формули водят до по-добро здраве на нашите кученца.

И също толкова важно, колкото и с какво да храните кученцето си, е разбирането на специалните му хранителни нужди.

Всички кученца са различни, така че ако имате някакви притеснения или въпроси относно правилното хранене на малко куче, графика на хранене или други важни аспекти на процеса, винаги се консултирайте с вашия развъдчик или ветеринарен лекар.

Всеки един от тях ще може да отговори на всичките ви специфични и по-общи въпроси.

Много собственици на кученца се чудят: „Колко време трябва да храня кученцето с храна за млади кучета?“. Ние от PetWorld ще ви представим график за това, от което се нуждае вашето кученце на всеки етап от първата му година от живота.

Хранене на малко куче до първата година

Ето и един добър график за хранене на малко куче до първата му година:

6–12 седмици:

Растящите малки кученца трябва да бъдат хранени с храна за кученца. Тя е специално формулирана, за да отговори на хранителните нужди за нормално развитие. Храненето с храна за възрастни няма да предостави на вашето кученце важни хранителни вещества. Четири хранения на ден обикновено са достатъчни за задоволяване на хранителните нужди. Големите породи трябва да се хранят със суха храна до 9 или 10 седмица, а малки породи до 12 или 13 седмици.

3–6 месеца:

Някъде през този период намалете храненията от четири на три на ден. Едно малко трябва да загуби коремчето и пухкавостта си до 12 седмици. Ако на тази възраст те все още са налични, продължете да давате на порции с размер за пале, докато тялото започне да губи бебешки си форми.

6–12 месеца:

Започнете да храните два пъти дневно. Стерилизирането или кастрацията намалява леко енергийните нужди. След процедурата преминете от богата на хранителни вещества храна за кученца към поддържаща храна за възрастни. Малките породи могат да преминат към тази промяна на 7 до 9 месеца. По-големите породи на 12, 13, дори 14 месеца. Често срещана грешка – по-добре да сте на храна за кученца малко по-дълго, отколкото недостатъчно.

След 1-годишна възраст:

Повечето собственици хранят възрастни кучета с две половини порции на ден.

Хранене на малко куче – колко

Друг важен момент при правилното хранене на малко куче е порции с какъв размер да му даваме. Има една поговорка при храненето на кучета - гледайте кучето, а не чинията.

Състоянието на тялото, а не изяденото или останалото в купата количество трябва да определя размера на порциите. Размерът на порциите зависи от индивидуалния метаболизъм и телесния тип на кученцето, а хранителните изисквания варират при различните кучета.

Ако вашето кученце от време на време пропуска хранене или отхапва храната, не се притеснявайте. Това може да означава, че то е готово да премахне това хранене или че сте му дали твърде много, в който случай просто намалете сервираното количество.

Освен това, ако провеждате обучение с лакомства с вашето кученце, коригирайте съответно количеството, което сервирате по време на хранене. Когато тренирате с лакомства, стремете се да давате възможно най-малко от тях.

Хранене на малко куче – колко често

Подобно на човешките бебета, кученцата се нуждаят от много чести хранения на ден от храна, формулирана за техните специални хранителни изисквания.

Повечето, но не всички, кучета приключват бързо с храната. За да не насърчавате придирчивите навици, хранете редовно в определени количества и не оставяйте храната за повече от 10 до 20 минути.

Вашият развъдчик ще бъде отличен източник на насоки по този въпрос, както и вашият ветеринарен лекар.

Хранене на малко куче – суха или мокра храна

Много компании за храни за домашни любимци са работили с експерти по хранене на кучета, за да разработят специални формули както за кученца от големи, така и за малки породи.

Консервираната храна е най-скъпата и кучетата често я намират за най-вкусна. Внимавайте обаче с твърденията тип „изцяло от месо“. Вашето куче трябва да има пълноценна, балансирана диета, за да изпълни хранителните изисквания. Само с месо диетата му може и да не е пълноценна и балансирана.

Полувлажната храна се предлага в пакети за една порция. Обикновено се оформя така, че да прилича на хамбургер.

Сухата храна е най-икономичният вариант и големите производители на такава предлагат пълноценна и балансирана диета за кучета от всякакъв размер и възраст. 

Някои собственици на кучета казват, че твърдите гранули имат предимство по отношение на хигиената на устната кухина, тъй като създаденото триене помага да се поддържат здрави венците и зъбите.

Сухите гранули могат да се навлажнят или с вода, или с консервирана храна. Макар и ненужно от гледна точка на здравето на кучето, това смесване може да направи храната по-вкусна.

Хранене на малко куче – да даваме ли от нашата храна

Една малко пържено картофче неизменно ще доведе до друго, после още едно. Не след дълго затлъстялото кученце ще се превърне във ваш сериозен проблем.

Освен това, постоянната диета с остатъци от масата може да създаде хранителен дисбаланс, а някои съставки и подправки в любимите ви ястия могат да причинят разстроен стомах при кучетата.

Умоляващият поглед на вашето куче може да бъде неустоим. Това не е случайно. По време на дългото си партньорство с човека, кучето е усъвършенствало хитри методи за използване на човешкия навик да свързва храната с обич.

В праисторическите времена полуопитомените кучета за първи път са започнали да приемат човешките същества като доставчик на храна.

Когато двата вида се сближават, кучетата променят поведението си и се научават да молят с очи, за да увеличат максимално шанса да получат нещо вкусно за хапване.

Колкото по-жалко гледа кучето, толкова повече човешка храна успява да си издейства. Оттогава кучетата са усъвършенствали този подход в техника за лов с нисък риск и висок шанс за награда.

Но не се заблуждавайте – молещият поглед не е емоционална криза или тест за вашата любов. Това е, което учените биха могли да нарекат еволюционна стратегия за оцеляване или това, което останалите от нас биха могли да нарекат измама и чиста манипулация.

Това да позволите на кучето ви да ви внуши, че не сте го нахранили достатъчно, или постоянно да му подавате остатъци от масата е погрешна проява на обич. Освен това може да има изключително вредни резултати за здравето на вашия любимец.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!