ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Как да научим кучето да ходи до тоалетна
Обучение

Как да научим кучето да ходи до тоалетна

Petworld
23 януари, 2023

Това как да научим кучето да ходи до тоалетна е важна част от отговорната грижа за домашния любимец. Независимо дали ще вземем кученце или възрастно куче, трябва да знаем как да научим кучето да ходи до тоалетна правилно и без стрес.

Кученцата трябва да научат важни житейски умения и обучението е важен опит за свързване между животното и стопанина му.Кучетата нямат развит пълен капацитет на пикочния мехур, докато не навършат приблизително 12 месеца. 

Ако се чудим как да научим кучето да ходи до тоалетна, когато става въпрос за възрастно куче, което не е било обучено правилно, етапите са същите като при малкото кученце, но процесът отнема повече време.

Запасете се със здрави нерви и търпение, защото няма да спечелите нищо, ако подходите към ситуацията със стрес и се ядосвате.

Когато започнете да приучвате към тоалетна, трябва да дадете на кучето си много възможности да ходи и ще имате по-голям успех, ако го наблюдавате активно. Дайте на кучето си много възможности да отиде до тоалетната на подходящо място.

Изведете ги, когато се събудят, след всяко хранене, след игра, преди лягане, преди да ги оставите и когато се върнете, а след това на всеки 45 минути. Да, това как да научим кучето да ходи до тоалетна определено не е лесна задача, но е изключително важна цел за постигане.

В редовете по-долу можем да открием как да научим кучето да ходи до тоалетна, както и някои полезни съвети за процеса на обучение.

Как да научим кучето да ходи до тоалетна – Следете знаците

За да разберем как да научим кучето да ходи до тоалетна е необходимо първо внимателно да анализираме поведението му. И по-точно да следим за знаците, че му се ходи до тоалетна. Те включват:

  • Демонстрира нервно поведение
  • Души наоколо
  • Обикаля в кръг и кляка

Стъпки как да научим кучето да ходи до тоалетна

Когато разпознаете признаците, че кучето ви мисли за тоалетна:

Заведете го на правилното място, за да можете да ги възнаградите, когато отидат до тоалетна точно там. Когато възнаграждавате кучето, то ще разбере, че е на правилния път и ще продължи да използва въпросното място за тоалетна и занапред. Опитайте се да го водите на едно и също място всеки път.

Когато започне да ходят до тоалетна, използвайте словесна реплика, която може да свърже с правилното поведение, например 'тоалетна'.

Когато приключи, наградете го веднага и всеки път. Наградата може да бъде както някое лакомство, така и похвали или игра.

Преди да се приберете у дома, разходете кучето си или поиграйте малко. По този начин те не научават, че с ходенето до тоалетната свършва времето навън, което може да означава.

Ако си създадат тази грешна асоциация, кучетата могат да започнат да стискат и да чакат до последния момент, преди да се изходят, за да си спечелят максимално много време за игра навън.

Ако забележите, че кучето ви се кани да отиде на грешното място, прекъснете го, но по начин, който не го стресира или притеснява, например назовете името му.

Заведете го спокойно на правилното място и го хвалете много, когато се изходи там. Не викайте, в противен случай кучето ви може да научи, че е безопасно да ходи до тоалетна само когато не сте наоколо.

Какво да правим при инцидент

Никога не наказвайте кучето си, ако откриете инцидент след събитието или докато се случва. Вашето куче може да се изплаши и обърка, тъй като няма да свърже наказанието с инцидента.

Просто почистете зоната с топъл разтвор от биологичен прах за пране и вода и изплакнете с чиста вода. Това трябва да премахне миризмата и да намали шанса вашето куче да използва отново тази зона.

Има различни причини за ходене до тоалетна на закрито, например болест или липса на обучение, така че ако се притеснявате, винаги търсете съвет от вашия ветеринарен лекар.

Продължавайте да извеждате кучето си навън и го възнаграждавайте с много похвали, когато се изхожда на правилното място. В крайна сметка, с времето кучето само ще започне да иска да излиза навън, за да ходи до тоалетна.

Как да научим кучето да ходи до тоалетна – какво показва неправилното ходене

Ако кучето ви ходи до тоалетна на закрито в дома ви, когато е отделено от вас, може да му е трудно да се справи с раздялата и самотата, или просто вашата липса.

Този тип поведение, свързано с раздяла, е много често срещано. Добрата новина е, че този тип поведение може да бъде коригирано и не е непоправимо.

Разговаряйте с вашия ветеринар, за да получите съвети относно това как да коригирате поведението или как да потърсите помощ от специалисти в областта.

Как да научим кучето да ходи до тоалетна – колко време отнема

Времето, което е нужно на всяко куче да се научи да ходи до тоалетна на правилните места може да варира много. Има много фактори, които трябва да имате предвид. Включително възраст, дали кучето е податливо на обучение и вашите методи и последователност.

Кученце на 8 седмици е много различно в развитието си от кученце на 5 месеца. Някои кученца имат перфектни маниери само след няколко дни.

За други може да отнеме месеци, особено ако кучето не е живяло при добри условия или с грижовни и отговорни стопани, преди да дойде при вас. С търпение и постоянство обаче повечето кучета могат да се научат бързо и успешно.

Да намерим правилния начин как да приучаваме кученца към ходене до тоалетна в точното време и на правилното място е една от най-важните първи стъпки, които можем да предприемем за дълъг и щастлив живот заедно.

Замърсяването на къщата е сред основните причини, поради които кучетата губят домовете си или се озовават в приюти. Малко хора са готови да се примирят с куче, което унищожава килими и подови настилки или което оставя воняща бъркотия.

Която трябва да бъде почистена след тежък работен ден. Но ако ние, като стопани, се отнесем отговорно и грижовно към обучението на кучето. То съвсем скоро няма да се сблъскваме с подобни ситуации.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!