ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

С какво се храни таралежът
Любопитно

С какво се храни таралежът

Petworld
1 ноември, 2022

Имате ли късмет таралеж да посещава вашата градина? Или може би отглеждате този симпатичен бодливко у дома? Тези много обичани бозайници са в беда. Kато популацията им вероятно е намаляла с две трети само през последните 25 години.

Доказателствата сочат, че този спад е най-тежък в селските райони и таралежите всъщност се справят по-добре в нашите градове и по-големи населени места, отколкото в провинцията. Това означава, че градините могат да бъдат важно убежище за ежковците.

Един от начините, по който можете да помогнете на всяко гостуващо таралежче е да му осигурите малко храна. Но с какво се храни таралежът и кога трябва да го храните? На тези въпроси ще отговорим в тази статия.

С какво се храни таралежът?

На въпроса с какво се храни таралежът вероятно вече е отговорила учителката ви в часовете по биология. Но ако сте поздравили тази информация, нека ние ви дадем някои пример за това с какво се храни таралежът.

Насекомите и другите безгръбначни са основният естествен източник на храна за таралежите. Типичната диета на бодливеца включва:

 • Бръмбари
 • Обикновено ухолазки
 • Гъсеници
 • Земни червеи
 • Стоножки
 • Ларви на мухи

Таралежите ловуват, като душат през тревата и храсталаците, използвайки острото си обоняние и слух, за да уловят всяка плячка, на която попаднат.

Докато безгръбначните са на първо място в менюто им, таралежите са опортюнистични лакомници, което означава, че могат да похапват много други неща, на които попаднат. Мърша, паднали плодове и яйца от гнездящи на земята птици могат да бъдат взети и дори откраднати, ако на тях се натъкне ежко.

Смята се, че липсата на храна може да е фактор за намаляването на популацията на таралежите. Това е така, защото броят на безгръбначните и насекомите е намалял от интензификацията на земеделието и използването на пестициди.

Важно е да знаем с какво се храни таралежът, но още по-важно е да не нарушаваме естествената им диета, за да не ги изгубим като вид.

С какво се храни таралежът е и с какво да ги храните вие?

Като опортюнистични лакомници, таралежите с готовност ще консумират храна, оставена във вашата градина, каквато и да е тя. Най-добрите варианти, които можете да им осигурите, включват:

 • Храна за котки или кучета на месна основа
 • Специално приготвена храна за таралежи
 • Котешки бисквити

Не забравяйте да поставите и плитък съд с вода - това може да бъде спасение за таралежите, особено през горещо и сухо лято.

Когато имаме бодлив посетител в градината и се запитаме с какво се храни таралежът, за да може да осигурим питателната им вечеря, не бива да забравяме, че те също като нас имат нужда и от хидратация.

Не е ясно доколко градските таралежи разчитат на храна, осигурена от хората, но се смята, че тя допълва, а не замества естествената им диета.

С какво се храни таралежът и кога да го храните?

Добра идея е да предлагате храна за таралежите през цялата година. През пролетта това ще бъде чудесно посрещане за онези, които излизат от зимен сън, докато в края на лятото и есента ще помогне на таралежите да натрупат тези толкова важни запаси от мазнини, за да оцелеят през зимата.

Техният зимен сън не е постоянен. Тъй като запасите им от мазнини се изчерпват, много се събуждат, за да търсят храна, преди да заспят отново, особено младите, родени по-късно през годината. Купа с котешки бисквити, оставена под капак, ще остане суха и годна за консумация поне една седмица.

Оставянето на храна и вода за всички посещаващи двора ви таралежи е особено важно по време на периоди на сухо и горещо време, когато природните ресурси могат да станат оскъдни.

С какво не се храни таралежът?

Следните храни трябва да се избягват при хранене на таралежи:

 • Хляб и мляко - таралежите имат непоносимост към лактоза, така че млякото може да ги разболее, а хлябът има малка хранителна стойност за тях.
 • Брашнени червеи - смята се, че причиняват здравословни проблеми, когато се консумират в големи количества от бодливците.

Как да помогнем на таралежа по друг начин?

Таралежите също се нуждаят от защитени пространства, за да спят през деня и да спят зимен сън през зимата. Обрасли зони в градината, компостни купчини и трупи могат да се използват от почиващи ежковци.

Друг вариант е да закупите или построите къща за таралежи, подобно на къща за кучета или за птички. Поставете къщата в тих, сенчест ъгъл на вашата градина, за да подобрите шанса скоро да се радвате на бодлив съсед.

Ако стигнахте до тук и имате интерес към основните характеристики на кучешките породи, техните най-силни и слаби страни, разгледайте нашия каталог с породи кучета - ТУК!

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!