ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Рязане на нокти при домашните любимци
Здраве

Рязане на нокти при домашните любимци – как да режем ноктите на домашния си любимец вкъщи?

Petworld
7 септември, 2022

Рязане на нокти при домашните любимци в домашни условия може да бъде стресираща задача както за вас, така и за вашето куче. Но познаването на точното място за подрязване на ноктите на четириногия ви приятел, така че да се предотвратят наранявания, не трябва да е игра на отгатване.

Ето защо днес сме подготвили подробен наръчник за рязане на нокти при домашните любимци и правилна грижа, така че да можете да свършите тази задача с минимум стрес и по правилния начин в домашни условия и без да се налага да посещавате професионалист.

Подрязването на ноктите е съществена част от грижата за външния вид и хигиената на кучето, а изрязаните и оформени нокти са един ясен знак за доброто здраве и хигиена на четириногия ви приятел.

Професионалистите могат да изпълнят задачата за стопаните, но едно рязане на нокти при домашните любимци е достатъчно проста процедура, с която и стопаните могат да се справят в домашни условия.

Тъй като процесът може да е стресиращ за много кучета, започнете да боравите с лапите на вашето кученце и да подрязвате ноктите му още докато е малко, така че да свикне с процеса. Някои кучета ще седят спокойно в скута ви или на маса, докато им режете ноктите, докато други може и да се нуждаят от някаква форма на задържане на място.

Подготовка и създаване на навик

Само за една седмица можете да имате едно от онези редки четириноги, които нямаш нищо против процеса на рязане на нокти при домашните любимци.

Но ако вашето кученце отнеме малко повече време, за да свикне с това ново за него нещо, не се отчайвайте. Бъдете търпеливи, поддържайте грижовно и позитивно отношение и продължавайте да предлагате похвали и лакомства. Уверете се, че използвате безопасни, подходящи за кучета уреди за рязане на нокти.

Доста ще ви помогне, ако често докосвате и държите лапите на вашето кученце (нежно) още от първия ден, така че то да не стане чувствително към държането на лапите му и да го приема без стрес.

Ден 1: Оставете вашето кученце да подуши нокторезачката или пилата. Дайте почерпка и похвала.

Ден 2: Доближете леко нокторезачката или пилата до всяка лапа. Дайте почерпка и похвала.

Ден 3: Доближете леко нокторезачката до всяка лапа и я натиснете, така че кученцето да чуе звука. Все още не подрязвайте нокътя. Дайте почерпка и похвала.

Ден 4: Доближете отново нокторезачката до лапите на вашето кученце. Дайте почерпка и похвала.

Ден 5: Опитайте да отрежете само върха на един нокът на предната лапа. Ако вашето кученце ви позволи и не се дърпа, не забравяйте да му дадете много лакомства и да го похвалите. Дори да позволи, отрежете само един връх. Повтаряйте това всеки ден, докато то ви позволи да направите това и изглежда, че няма нищо против.

Ден 6: Опитайте да отрежете само върховете на два нокътя.

Ден 7: Продължете да си проправяте път напред, като подрязвате допълнителни нокти всеки ден, докато преминете през всичките и вашето кученце няма нищо против. Практикувайте дори когато не е необходимо да режете нокът. Дори и преструването, че режете, помага на вашето кученце да свикне с този навик и да не се дърпа.

Какво да използвате за рязане на нокти при домашните любимци

За малки породи кучета или малки кученца ще ви трябват ножици за подрязване. За средни и големи кучета ще ви трябват големи нокторезачки. Също така, искате да сте подготвени с кръвоспиращ прах, в случай че нокът започне да кърви.

Кога е времето за изрязване на нокти?

Добро правило е да отрежете ноктите на вашето куче, щом започнат да докосват земята. Подобно на човешките нокти, ноктите на кучето ще продължат да растат и растат, докато не се извият навън или още по-лошо - навътре.

Дългите нокти могат да бъдат неудобни за вашето куче да ходи, те отнемат сцеплението на вашето кученце, което го прави по-податливо на подхлъзване и падане, те са по-податливи на счупване или откъсване напълно и могат да се враснат във възглавничките на лапите, причинявайки болка и инфекция.

Ако чуете ноктите на вашето куче да тракат по земята, може би е време за подрязването им.

Рязане на нокти при домашните любимци – Как?

Вероятно знаете, че във всички кучешки нокти се крие по една вена, която при неправилно и твърде дълбоко рязане може да бъде засегната и това да доведе до силно кръвотечение и билка и дискомфорт за животното.

Затова ето кои са правилните стъпки, които трябва да следвате, за да подрежете ноктите на вашето куче:

  • Вземете една лапа в ръце и здраво, но внимателно, поставете палеца си върху възглавничката на пръста и показалеца си върху горната част на пръста върху кожата над нокътя. Уверете се, че козината на вашето куче не ви пречи.
  • Натиснете палеца си леко нагоре и назад върху подложката, докато бутате показалеца си напред. Това удължава нокътя.
  • Изрежете само върха на нокътя напречно. Не забравяйте и вътрешните нокти, разположени от вътрешната страна на лапата.
  • Избягвайте да режете над извивката на нокътя или рискувате да увредите розовата област на нокътя, която съдържа кръвоносните съдове. Прорезът там е болезнен и ще кърви. За кучета с тъмни нокти внимавайте за тебеширено бял пръстен.

Пилене на нокти при домашните любимци

Изпилете ноктите на вашето куче с безопасен инструмент.

  • Пилете наведнъж само малка част от нокътя на вашето куче. Подпрете пръста на кучето здраво, но внимателно.
  • Пилете в долната част на нокътя и след това внимателно навътре от върха на нокътя, като изгладите грубите ръбове.
  • За по-добър контрол дръжте пилата по-високо, към върха.
  • Дръжте кучетата си в удобна поза и следете за всяка проява на чувствителност, страх или дискомфорт. 
  • Ако кучето ви има дълга козина, уверете се, че я държите далече от инструмента за пилене, за да не се закачи.

Ако стигнахте до тук и имате интерес към основните характеристики на кучешките породи, техните най-силни и слаби страни, разгледайте нашия каталог с породи кучета - ТУК!

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!