ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

КОМАНДА _На място
Обучение

Команда „на място“ – всичко, което трябва да знаете

Petworld
13 юни, 2022

Команда "на място" е може би едно от най-добрите навици, които можете да научите домашния си любимец. Тази команда е добре да се използва, когато кучето ви лае неконтролируемо при звън на вратата, когато някой минава по тротоара и искате да не го изплашите.

Ние от PetWorld.bg, сме подготвили полезна и резюмирана информация, която да помогне в процесите на обучение!

Преди да навлезем в това как да научите кучето си на командата „на място“, нека започнем с основите.

Какво представлява команда "на място"?

Просто казано, командата „на място“ ще научи кучето ви да се успокои, независимо какво се случва в обкръжаващата го среда. Тази команда дава на кучето ви занимание, вместо да се занимава с това, което вероятно смятате за нежелано поведение.

Често пъти, се проявява като лай, когато някой звъни на вратата, скачане върху хора или молене за остатъци от храна. Описаните поведения се заменят с командата „на място“ — която казва на кучето да остане там. Командата е изпълнена докато не му кажете думата за освобождаване. Вашето куче ще направи това, защото вижда това като своя работа (задължение).

Какво ви е необходимо, за да научите вашето куче на команда „на място“?

Сега, когато искате да научите кучето си на командата „на място“, се чудите какво ще ви трябва, за да постигнете успех. Първият въпрос, който вероятно си задавате е „Ще имам ли нужда от треньор на кучета или мога да се справя сам?“.

Добрата новина е, че нямате нужда от много инструменти, за да научите кучето си на командата за място. Въпреки че има много причини, поради които може да искате да заведете кучето си при професионален треньор на кучета, можете сами да научите на това кучето си.

Нещата, от които се нуждаете, включват кучешко легло или някакъв вид постелка, няколко лакомства за положително подсилване и каишка. След като кучето ви научи концепцията, можете наистина да сдвоите командата за място с почти всеки обект, който има някаква граница.

Как да преподавате команда на място

Има някои основни правила, които работят добре за всяка команда, на която се опитвате да научите кучето си. Командата „на място“ не е изключение. Ето някои общи насоки:

Изберете тиха среда

Както всеки професионален треньор на кучета ще ви каже, винаги искате да започнете с работа в среда с минимално разсейване. Също така е полезно, ако е познато и удобно място като вашия дом.

След като вашето куче овладее командата в такъв вид среда, можете да преминете към области с повече разсейване. Просто не забравяйте да се движите с темпото на вашето куче и не се опитвайте да бързате.

Друг добър съвет е да поддържате началните си тренировъчни сесии кратки. Oколо 10 минути или така, а след това можете да изградите до 20-минутни сесии, особено когато добавяте разсейващи фактори.

Започнете с освобождаващата реплика

Първото нещо, на което искате да научите кучето си, е думата за освобождаване, която ще използвате. Тя му позволява да знае кога може да спре да се държи неподвижно.

Тази реплика за освобождаване е жизненоважна за обучението на кучетатa. Tя казва на вашия домашен любимец, че трябва да задържи позицията, докато не кажете нещо конкретно. Най-често се използва думата „свободно“.

За да научите кучето си на думата за освобождаване, вие ще искате да го поставите на каишката и да го заведете до леглото или постелката. Тези приспособления ще използвате за обучение.

Качете го върху леглото или постелката, изчакайте само секунда-две и след това използвайте натиск с каишка. Целта е да го примамите обратно там, където сте, докато казвате думата за освобождаване. Веднага щом се приближи към вас, дайте му лакомство като форма на положително подсилване.

Направете това няколко пъти, но не превишавайте кратката 10-минутна тренировка. След това не забравяйте да дадете почивка на кучето си. Желателно е и може би дори да си поиграете с него, преди да опитате отново.

Много собственици на кучета правят грешката да обучават кучето си твърде дълго. Те се нуждаят от повече почивки и много положително подкрепление. Необходимо е да затвърдят това знание в ума си и да го превърнат в забавно преживяване.

Въвеждане на команда на място

След като кучето ви стане опитно в репликата за освобождаване, вече можете да го научите на командата „на място“ и какво означава тя. За да представите командата, кажете репликата за място и заведете кучето до леглото или постелката за кучета, които използвате.

След като поставите и четирите лапи на „мястото“, наградете кучето си с много положително подкрепление. За целта използвайте лакомство за куче, галене, щракване или любящи думи.

Веднага след като възнаградите кучето си за това, че е отишло при тях, можете да използвате думата за освобождаване. Повторете това няколко пъти, но отново, не превишавайте 10-минутната тренировъчна сесия.

Ако вече сте взели решението си в дома Ви да има и един четириног приятел, тогава е добре да изберете подходяща порода. Разгледайте различните видове кучешки породи и тяхните особености ТУК!

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!