ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Почистване на уши
Грижа

Почистване на уши на куче | Как, кога и защо?

Petworld
13 май, 2022

Като собственици на домашни любимци знаем, че поддържането на ушите на кучетата ни чисти е важна част от грижата за здравето на четириногите.

Но манипулацията по почистване на уши на куче, може да бъде предизвикателство, ако кучетата ни не са приучени да приемат. Хубаво е да да свикнем с манипулацията или да се чувстваме комфортно да го правим.

Някои кучета по природа имат здрави и чисти уши и почти никога не се нуждаят от почистване, докато други се нуждаят от редовно почистване.

За да се предотврати натрупването на мръсотия, която може да доведе до ушни инфекции и дори алергичен дерматит. Породите кучета с дълги висящи уши, като басет и кокер шпаньол, са сред най-застрашените от ушни инфекции. Но никоя от породите кучета.

Трябва редовно да проверявате състоянието на ушите на кучето си. Когато ушите са здрави, кучето ви може да се радва на разтриването им, но ако се отдръпне от вас, те може да са възпалени.

За да разберете кога и как да почистите ушите на вашия опашатко, продължавайте да четете статията от petworld.bg.

Как да разберем кога е време за почистване на уши на кучето?

Преди да извадите уреда за почистване на уши, проверете дали кучето ви наистина се нуждае от почистване на ушите.

Прекаленото почистване на уши на кучето може да доведе до инфекция и дразнене, затова се запознайте с това как изглежда едно здраво, чисто ухо (розово, без мирис, не е мръсно или възпалено) и го почиствайте само, когато забележите промяна.

Някои кучета се нуждаят от рядко почистване на ушите. При други, като например предразположените към ушни инфекции или кучетата, които прекарват много време във водата, почистването може да се налага по-често.

Ветеринарните лекари препоръчват ушните канали да се поддържат сухи и добре проветрени, чрез използване на локални стягащи средства при кучета, които плуват често. Това предотвратява навлизането на вода в ушните канали по време на къпане.

Ако забележите слаба миризма или видите, че кучето ви клати глава повече от обикновено, вероятно е време за почистване.

Ако ухото на кучето ви изглежда зачервено и възпалено, мирише на дрожди или изглежда, че изпитва болка, непременно се свържете с ветеринарния лекар на вашия домашен любимец. Тези симптоми могат да означават ушна инфекция, бълхи, ушни акари или алергии и изискват медицинска помощ. Почистването на инфектирано ухо често причинява повече вреда, отколкото полза.

Как да се справим у дома? - Почистване на уши на куче

Необходими са ви само няколко консуматива, за да почистите успешно ушите на кучето си:

  • памучно топче или марля
  • разтвор за почистване на уши
  • мека памучна кърпа

Избягвайте да използвате памучни тампони с остър връх. Тези инструменти могат да вкарат мръсотията и остатъците по-дълбоко в ушите на кучето ви, да причинят инфекции и дори да доведат до травмиране на вътрешните структури на самото ухо.

Имайте в предвид, че почистването на ушите, макар и просто, може да се окаже неприятно. Може да искате да почистите ушите на кучето си в банята или в стая, която е лесна за почистване, в случай че кучето ви разклати силно главата си по време на процеса.

В интернет е пълно с домашно приготвени решения за почистване на ушите на кучетата. Одобрените от ветеринарния лекар разтвори за почистване на уши на куче обаче са най-безопасният избор. Някои домашно приготвени разтвори за почистване на уши съдържат вредни или дразнещи съставки. Други просто не се справят добре с работата си.

В повечето ветеринарни клиники се предлагат препарати за почистване на уши на кучета. Можете също така да попитате ветеринарния си лекар какъв продукт препоръчва за вашето куче, тъй като някои решения могат да бъдат по-полезни за специфичните нужди на вашето кученце, отколкото други.

Как да почистим ушите на куче в 3 лесни стъпки

1, Съберете всички принадлежности на едно място и повикайте кучето при себе си. Опитайте се да почистите ушите на кучето си, когато то е спокойно, тъй като това ще улесни процеса. Не се страхувайте да използвате лакомства, за да го наградите при успешен резултат.

2, Изстискайте одобрен от ветеринарния лекар разтвор за почистване на уши, за да напълните ушния канал на кучето си, и масажирайте нежно основата на ухото за около 30 секунди.

Ще се чуе звук на размачкване, докато продуктът отстранява замърсяванията и натрупванията. Не позволявайте върхът на апликатора да докосва ухото на кучето ви, тъй като това може да доведе до появата на бактерии.

3, Оставете кучето си да поклати глава. Тук идва ред на кърпата - можете да я използвате, за да се предпазите от спрея и да избършете муцунката му.

След като кучето ви приключи с разклащането, вземете памучното топче или марлята и внимателно избършете ушния канал, като не навлизате по-дълбоко от дълбочината на един пръст на ръката.

Ако кучето ви изпитва болка по време на почистването, спрете и се консултирайте с ветеринарния си лекар.

Трябва ли да използвате водороден пероксид за почистване на уши на куче?

Не. Не използвайте водороден пероксид върху кученцето си. Този широко разпространен разтвор за външна употреба всъщност може да предизвика дразнене на здравите кожни клетки.

Ушите съдържат много чувствителна тъкан и продължителната употреба на водороден прекис може да доведе до увреждане на самото ухо. Придържайте се към почистващи препарати, одобрени от вашия ветеринарен лекар.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!