Любопитно

Езикът на кучетата | Как да разпознаем сигналите?

Petworld
29 април, 2022
8 мин
СЪДЪРЖАНИЕ:

  Езикът на кучетата си е цяла наука. Общуването с домашния любимец е от изключителна важност, за да изградим максимално добра връзка с него. То трябва да е адекватно и достатъчно ясно и за двете страни.

  Колко и да ни се иска не всички имаме умнията на популярния д-р Дулитъл и затова е добре дa се вглеждаме повече в сигналите и поведението на опашатия ни приятел, за да не ни се налага да използваме услугите на „преводач“. Ние от petworld.bg, попаднхме на няколко много любопитни съвета и насоки, които се надяваме да бъдат полезни и на вас.

  Кучешки речник

  Щастлив съм!

  Кучето седи на задните си краса маха с опашка или ви гледа право в очите със спокойно изражение.

  Хайде да си играем!

  В този случай ще забележите как кучето си се изпъва на предните си крака и леко се накланя към пода. Това действие мое да бъде придружено с развълнуван лай.

  Предпазливост на езикът на кучетата

  Ще я познаете по подозрителния поглед, прибраните към глават уши и скованото тяло.

  Прозявка = Успокоение

  Много стопани погрешно смятат, че ако кучето им се прозява то значи, че е изморено и му се спи. Е, в това отношение любимите ни животинки не приличат на нас. Ако забележите, че кучето ви се прозява това е ясен знак, че нещо не е както трябва в обстановката около него и по този начин то се опитва се успокои само.

  Езикът на кучетата

  Страх ме е!

  Облизването на устни не винаги означава, че животното е гладно. Ако това действие е придружено с видимо разтревожен поглед значи нещо в заобикалящата го обстановка го плаши. Опитайте се да разберете какво е то и максимално бързо успокоето кучето си.

  Разтревожен съм!

  В тази ситуация ще забележите как кучето ви се върти нервно в кръг и не може да си намери място. Тук отново ключовата роля е ваша, защото имате задача да разберете какво е растроило животното.

  Бдителност.

  Ще разпознаете бдителността на кучето си много лесно. В тази ситуация то стои мирно и се оглежда наоколо с подозрителен поглед. Не е добре да посягате или пристъпвате към него, защото рискувате да го стреснете. Изчакайте само да се увери, че всичко е наред, ако е така, разбира се.

  Искам да се махна от тук!

  Животните не винаги искат да бъдат там, където ние желаем. В подобни ситуации кучетата дават ясни сигнали, че е време да се оттеглят. Ето и кои са признаците – Гледа назад с разтревожен поглед,  подвита опашка между краката и обърната предна лапа в готовност за бягство.

  Не ме доближавайте точно сега!

  Кучетата са игриви животни, които обичат хората, но като всяко живо същество не винаги са в готовност за игри. В случай, че животното ви е застанало статично на четирите си крака и извърта глава по-добре го оставете на спокойствие, защото може би се нуждае от почивка.

  Уплашен съм, помогни ми!

  Когато кучетата са уплашени дават изключително ясен сигнал с тялото си. Гръбнака е извит, опашката свита между краката, ушите са спуснати надолу към главата, а погледа е изключително стресиран. В случай, че наоколо има други животни или деца не им позволявайте да се доближават до вашия домашен любимец.

  Отбранителен страх

  Кучетата понякога лесно се плашат от по-резки движения или шумове затова в подобни ситуации не е добре да бъдат доближавани. В противен случай започват да лаят силно. Ето и как ги издава езика на тялото – козината е настръхнала, опашката подвита и се чува леко ръмжене.

  Езикът на кучетата

  Не ме доближавай! Агресивен съм!

  Тук едва ли има човек, който да не разчете ясно сигналите. Очите са леко притворени, предната лапа повдигната в готовност,  лаят оглушителен. В подобна ситуация не опитайте да се отдалечите максимално спокойно, защото резките движения плашат животните и те са готови за нападение.

  Това са само една малка част от сигналите, които ни дават нашите домашни любимци в желанието си да комуникират с нас. Те са изключително интелигентни животни и зад всяко тяхно действие или поза има скрит смисъл, които очакват да дешифроваме.

  Ако вече сте взели решението си в дома Ви да има и един четириног приятел, тогава е добре да изберете подходяща порода. Разгледайте различните видове кучешки породи и тяхните особености.

  Коментари

  Споделяне

  Последвай ни

  Instagram лого

  petworld

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим ти, че си част от нашето семейство!