ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Хранене на котка
Грижа

Хранене на котка – 6 основни правила

Petworld
25 януари, 2023

Часовете за хранене на котка са идеалната възможност да се свържете и дори сближите с вашия домашен любимец, но може да е трудно да направите преживяването приятно всеки път и за двама ви.В тази статия см ви подбрали всичко за породите котки и храненето им.

Котките са уникални и могат да имат различни предпочитания, когато става въпрос за вкусове, миризми и текстури на храната им. Намирането на котешка храна, която котката харесва, която също е пълноценна и балансирана, е първата стъпка в правилното хранене на котка.

Има няколко други фактора, свързани с правилното хранене на котка, които трябва да имате предвид. Когато говорим за хранителните навици на тези фини и деликатни животни, всичко може да е от значение - от вида на съда, който използвате, до разположението на този съд и колко често трябва да се храни животното.

С насоки от експертите, часовете за хранене на котка могат да се превърнат във време за общуване и релаксация. Останете с редовете по-долу, за да научите как вашата любима котка може да е пълно стомахче и доволна от сервираното.

Правилната храна за хранене на котка

Първата стъпка за правилното хранене на котка е да намерите правилната храна за вашия домашен любимец. За да откриете отговора на този въпрос, важно е да вземете предвид възрастта, теглото, цялостното здраве на вашата котка и дали я гледате само у дома, или не.

Котенцата се нуждаят от храна за котенца, докато котките над седем години могат да се възползват от храна за стари котки. Котките между тези възрастови групи могат да похапват доволно храна, която е създадена за възрастни котки.

В допълнение към избора на храна въз основа на възрастта и други нужди, като например контрол на топките косми в стомаха, вие също може да избирате от разнообразие от вкусове и текстури. Можете да предлагате суха или мокра котешка храна или комбинация от двете.

Ароматите и текстурите могат да варират от пиле или риба до хрупкави или кремообразни. Може да се наложи да опитате няколко различни варианта, преди да намерите нещото, което вашата котка обича и похапва с удоволствие.

Количество храна за хранене на котка

Независимо от вида храна, която избирате, важно е да сте сигурни, че давате правилното количество всеки ден. Прехранването може да доведе до наддаване на тегло, което може да причини други здравословни проблеми.

Обърнете се към инструкциите за хранене на етикета на котешка храна, за да определите колко да храните котката си всеки ден. Ако вашият ветеринарен лекар каже, че котката ви е с наднормено тегло, ще трябва да намалите препоръчителните количества, за да избегнете прехранване.

Имайте предвид, че стерилизацията или кастрацията намалява енергийните нужди на котката с почти 30%, което може да доведе до наддаване на тегло. Говорете с вашия ветеринарен лекар за това как да коригирате диетата на вашата котка след нейната операция, за да избегнете наддаване на тегло.

Изграждане на рутина

Един от най-важните аспекти на правилното хранене на котка е изграждането на рутина. Рутината на хранене ще помогне на вашата котка да знае какво да очаква по време на хранене и може да направи процеса по-приятен и за двама ви.

Можете да слагате цялото количество храна за деня в купичката всяка сутрин, а котката да я похапва в рамките на деня. Ако вие или вашата котка предпочитате, можете да разделите общото количество храна всеки ден на две или три хранения, които да сервирате в определено време от деня.

Мократа котешка храна трябва да се консумира в рамките на 20 до 30 минути след сервиране, а останалата храна трябва да се охлади и изяде в рамките на 24 часа след отваряне.

Можете също така да опитате с автоматична купа за хранене, за да нахраните котката си с мокра храна, когато не сте вкъщи. Това е умна машина, която в определен час ще пълни котешката чинийка с определено количество храна.

Съд за хранене на котка

Мустаците на котките им помагат да се ориентират в заобикалящата ги среда. Да определят ширината на отворите и дори да предават настроението си.

Дълбоките купи с високи стени могат да раздразнят мустаците на вашата котка, което може да повлияе негативно на изживяването й по време на хранене. Това явление се описва като „стрес на мустаците“ и може да я разстрои.

Най-добрите видове котешки купи или чинии са плитки и широки с малък ръб. Тези видове съдове позволяват на вашата котка да яде без дразнене на мустаците. Плитка купа също й позволява да остане наясно със заобикалящата я среда, докато се храни, което може да я накара да се чувства по-спокойна.

Широките купи или чинии също са удобни за улавяне на парчета недоядена храна. Което прави почистването по-лесно за вас, когато котката приключи.

Място за хранене на котка

Може да е по-удобно да поставите чинията с храна на котката си в ъгъла. Но това разположение може да изнерви котката ви. Ако имате домакинство с няколко домашни любимци, местоположението на храната е още по-важно.

В природата котките се хранят с ясен поглед към заобикалящата ги среда. Така че да могат да открият всеки приближаващ хищник. За да накарате котката си да се чувства по-комфортно по време на хранене.

Опитайте да поставите нейната купа с храна на място с свободен и широк изглед, а не в ъгъл. Ако имате други домашни любимци, може да обмислите поставянето на нейната купа с храна на по-висока повърхност. Която другите домашни любимци не могат да достигнат.

Хидратация

Хидратацията може да не ви идва на ум. Когато мислите как да храните котката си, но тя е от решаващо значение за цялостното й здраве. Много котки не пият достатъчно вода. Застоялата вода в дивата природа често е сигнал за бактерии или паразити за животното, така че котките инстинктивно се отдръпват.

Вашата котка може да има подобни чувства към купа с вода, която стои отвън. Честата смяна на водата (и използването на правилния тип съд) може да помогне. Можете също така да опитате котешки фонтан, тъй като много котки предпочитат течаща вода. Някои котки обаче може да се страхуват от шума, който издава фонтанът. Така че това може или не може да е добра опция.

Мократа котешка храна също може да бъде друг източник на хидратация за вашата котка.

Независимо дали домът ви се е сдобил с нова котка или искате да направите времето за хранене с настоящото ви коте по-приятно. Следването на тези съвети може да ви помогне.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!