ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

лабрадудел
Любопитно

Лабрадудел – всичко, което искате да знаете

Petworld
3 ноември, 2022

Лабрадудел | Не е изненадващо, че лабрадуделът придоби такава популярност и то толкова бързо. Първоначално замислени като хипоалергенни кучета-водачи, първите планирани кръстоски на пудели и лабрадор ретривъри са били организирани от Кралската асоциация на кучетата водачи на Австралия.

Резултатът е много умно и общително куче. Което не само притежаваше природа, храв и умения, подходящи за кучета-водачи. Но също така има козина с малко линеене и окапване.

Въпреки че хибридът все още не постига постоянни резултати по отношение на козината или темперамента си, лабрадуделите са изключително популярни кучета, пред чиито чар и приятелско отношение никой не би могъл да остане безучастен.

Историята на Лабрадудел

Лабрадудел първоначално е замислен в Австралия като хипоалергенно куче-водач. През 1989 г. Уоли Конрон, който отговаря за развъдната програма на Кралската асоциация на кучетата водачи на Австралия, провежда първото целенасочено кръстосване между стандартен пудел и лабрадор ретривър.

Това първо кръстосване на Конрон създаде куче, наречено Султан, което не само има хипоалергенна козина, но също има и способността, интелигентността и личността да бъде ефективно куче-водач.

Султан продължил да работи с жена в Хавай и е бил успешен в работата си. В този момент други животновъди виждат предимствата на кръстосването на тези две породи и лабрадудел започва да добива все повече популярност.

Подобно на лабрадор ретривъра, лабрадудел бързо набира популярност и се превръща в една от най-търсените „дизайнерски породи“.

Тези кучета често се развъждат чрез кръстосване на лабрадор ретривър с пудел, но е започнало размножаване на няколко поколения в опит да се създаде жизнеспособна и разпознаваема порода.

Както Австралийската асоциация на лабрадуделите, така и Международната асоциация на австралийските лабрадудели предприемат стъпки в тази посока и се надяват да преместят тази дизайнерска порода в статут на регистрирана порода през следващите няколко години.

Тези групи са положили големи усилия да обединят животновъдите, така че да работят за постигане на едни и същи стандарти чрез развъждане от няколко поколения.

Размера на лабрадудел

Лабрадудел се развъжда в три различни размера, в зависимост от размера на пудела, използван за разплод от първо поколение. Трите размера са стандартен, среден и миниатюрен.

  • Стандартният лабрадудел трябва да бъде с височина от 56 до 60 сантиметра за мъжки и от 53 до 58 сантиметра за женска
  • Средният лабрадудел трябва да бъде висок от 45 до 50 сантиметра за мъжки и от 43 до 48 сантиметра за женски
  • Миниатюрният лабрадудел трябва да е с височина между 35 до 40 сантиметра

Всичко това показва, че има много вариации в размерите на тази порода. Някои могат да бъдат по-малки или по-големи от очакваното.

Личностни характеристики

Това е интелигентно куче, което може да бъде идеалният семеен домашен любимец, ако бъде правилно обучено. Те са приятелски настроени и приемат и се отнасят към всеки като към най-добрия си приятел. Те са отдадени на семейството си и се радват на живота като енергичен спътник.

Те могат да бъдат нежни, но могат да бъдат и радостни, показвайки щастието си чрез буйни скачания и игри.

Те също са доста кротки и добронамерени, тъй като този вид куче е създаден да не бъде агресивен. Както при всяка порода, някои не са чак толкова дружелюбни, но добре обучен лабрадудел с характерен темперамент е истинска радост.

Темпераментът се влияе от редица фактори, включително наследственост, обучение и социализация. Кученцата с приятен темперамент са любопитни и игриви, готови да се доближат до хората и да бъдат прегърнати от тях.

Като всяко куче, това също се нуждае от ранна социализация - излагане на много различни хора, гледки, звуци и преживявания - когато е още мъничко. Социализацията помага да се гарантира, че вашето кученце ще израсне като куче с чудесен характер.

Здраве

Лабрадуделите като цяло са здрави, но като всички породи, те са предразположени към определени здравословни проблеми. Не всички кучета от тази порода ще получат някои или всички от тези заболявания, но е важно да сте наясно с тях, ако обмисляте тази смесена порода.

Ето няколко възможни здравословни проблеми, за които трябва да внимавате:

Инфекции на ушите

Те могат да измъчват вашето куче поради техните подвижни уши. Ушите улавят влагата и трябва да се проверяват редовно.

Дисплазия на тазобедрената става

Това е наследствено състояние, при което бедрената кост не приляга плътно към тазобедрената става. Някои кучета показват болка и куцане на единия или двата задни крака, но други не показват външни признаци на дискомфорт. Рентгеновото изследване е най-сигурният начин за диагностициране на проблема.

Дисплазия на лакътя

Подобно на дисплазията на тазобедрената става, това също е дегенеративно заболяване. Смята се, че се причинява от необичаен растеж и развитие, което води до деформирана и отслабена става.

Заболяването варира по тежест - кучето може да развие артрит или може да куца. Лечението включва операция, контрол на теглото и противовъзпалителни лекарства.

Епилепсия

Това е неврологично състояние, което често, но не винаги, е наследено. Може да причини леки или тежки гърчове, които могат да се проявят като необичайно поведение - като трескаво бягане, залитане или криене - или дори чрез падане, вдървени крайници и загуба на съзнание.

Припадъците са плашещи за гледане, но дългосрочната прогноза за кучета с идиопатична епилепсия като цяло е много добра. Важно е да заведете кучето си на ветеринар за правилна диагноза и лечение, особено защото гърчовете могат да имат други причини.

Алергии

Алергиите са често срещано заболяване при кучетата и лабрадуделът не е изключение. Има три основни вида алергии: хранителни алергии, които се лекуват чрез елиминиране на определени храни от диетата на кучето; контактни алергии, които са причинени от реакция към локално вещество като спално бельо, пудри против бълхи, шампоани за кучета и други химикали; и инхалаторни алергии, които се причиняват от алергени във въздуха като цветен прашец, прах и плесен. Лечението варира в зависимост от причината и може да включва диетични ограничения, лекарства и промени в околната среда.

Захарен диабет

Това е заболяване, при което тялото не може да регулира нивата на кръвната захар. Кучето с диабет ще яде повече храна, за да се опита да компенсира факта, че глюкозата (захарта) не навлиза в клетките, за да я изгори за енергия, поради неподходящи нива на инсулин в тялото.

Кучето ще отслабне, защото храната не се усвоява ефективно. Симптомите на диабета са прекомерно уриниране и жажда, повишен апетит и загуба на тегло. Диабетът може да се контролира чрез диета и прилагане на инсулин.

Прогресивна атрофия на ретината

Това е група от очни заболявания, които включват постепенно влошаване на състоянието на ретината. В началото на заболяването, засегнатите кучета губят способността си да виждат на тъмно.

Те губят зрението си изцяло, когато болестта прогресира. Много засегнати кучета се адаптират добре към своето ограничено или загубено зрение, стига заобикалящата ги среда да остане същата.

Хипотиреоидизъм

Това е нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Смята се, че е отговорно за състояния като епилепсия, алопеция (загуба на козина), затлъстяване, летаргия, хиперпигментация, пиодермия и други кожни заболявания. Лекува се с медикаменти и диета.

Как да се грижим за Лабрадудел

Лабрадуделите могат да се адаптират към почти всяка обстановка, но не се препоръчват за отглеждане в апартаменти. Те се нуждаят от около 30 до 60 минути упражнения на ден и биха се чувствали по-добре в дом с ограден двор, в който да изразходват енергия. Някои кучета, особено в първото поколение, може да изискват дори повече упражнения.

Тази порода куче е отличен спътник за джогинг, но също така се нуждае от известно време без каишка. Освен това те трябва да бъдат интелектуално стимулирани - те са умни и енергични, така че ако им стане скучно, могат да се превърнат в машина за унищожение.

Ладрабуделът интелигентно и нетърпеливо куче. Обучението трябва да е лесно, стига методите да са последователност и поощрение. Те могат да бъдат добър спътник за собственици на кучета за първи път, тъй като не се нуждаят от прекалено строго възпитание и опит.

Социализирайте ги от малки кученца, тъй като те са склонни да се хвърлят стремглаво в кучешки ситуации, без да се съобразяват с чувствата на другите кучета. Това може да доведе до някои проблеми, ако непознатото куче е агресивно.

Въпреки нивата на активност. Тази порода може да се приспособи към живот в градска среда и може да се справя добре в селски условия.

Въпреки че се използват за различни работни роли. Те са куче-компаньон през цялото време и трябва да живеят вътре в къщата, а не навън в двора. Те са най-щастливи да споделят уюта на дома, да спят спокойно в краката ви или в легло до вашето.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!