ОБУЧЕНИЕ ЗА ПОД 10 ДНИ

Вземи БЕЗПЛАТЕН наръчник със съвети за бързо обучение. Как да го научиш на невероятни трикове? Прочети тук!

Поведение на котките
Любопитно

Поведение на котките и какво искат да ни кажат

Petworld
24 януари, 2023

Котките са изтънчени и сложни в начина, по който общуват, затова и е много важно всеки стопанин да изучи и опознае сложното поведение на котките.

Поведението на котките често може да бъде загадъчно, но с разбиране и наблюдение можем да разгадаем техните сигнали и нужди.

Отделянето на време за научаване на езика на тялото на тези грациозни животни може да помогне за укрепване на връзката с вашата котка.

Научаването на поведение на породите котки и всички тези знаци, които показват, че са щастливи или когато просто искат да бъдат оставени сами, може да бъде голяма помощ за цялото ви семейство и за домашния ви любимец. 

За разлика от кучетата, котките не са еволюирали така, че имат много лицеви мускули, което означава, че лицата им не са толкова изразителни като на кучетата.

Лицата на тези животни не издават кой знае колко техните емоции и е трудно да се опитваме да разчетем поведение на котките, ако разчитаме само на лицевите им мимики.

Ето защо е важно да разпознавате и най-малките признаци и промени в езика на тялото им, защото макар да изглеждат малки, те казват страшно много.

Искате ли да опознаете по-добре своя домашен любимец и да знаете точно какво показва всеки малък жест? Тогава продължете с тази статия, където разкриваме повече за сложното поведение на котките.

Кога са щастливи

Няма нищо по-хубаво от това да видиш щастлива котка! Има няколко ясни признака, че вашата котка е щастлива. За да сте сигурни, че вашата космата приятелка е доволна, търсете за следните признаци на поведение на котките:

Изправена опашка - Ако опашката на вашата котка е изправена. Понякога извита на върха и те вървят към вас, това обикновено е поздрав и означава, че се радват да ви видят.

Мек поглед -  С това имаме предвид, че очите на вашата котка не са широко отворени и бдителни. Може да са наполовина затворени (по-скоро като топка за ръгби, отколкото като футболна).

Бавно мигане - Котките мигат бавно една на друга, както и на хората, за да покажат, че са спокойни и приятелски настроени. Ако искате да покажете на една котка, че сте приятелски настроени и не сте заплаха, имитирайте техния език на тялото – мигайте бавно, след това леко извърнете глава.

Преобръщане по гръб - Ако вашата котка е щастлива и спокойна с вас, тя може да се претърколи по гръб и да ви покаже корема си. Това е знак за поздрав и доверие, а не покана за галене на корема! За да предпазите ръката си от замаха с остри нокти, вместо да посегнете към пухкавото коремче, по-добре е да погалите нежно по главата.

Лек подскок - Ако котката ви подскочи малко, за да ви поздрави, тя изисква съответна реакция от ваша страна. Би било грубо да не се подчините и да не покажете колко много се радвате, че тя е ваш домашен любимец.

Кога са притеснени

Има много неща, които могат да накарат нашите котки да се тревожат или стресират – от други котки до непознати звуци, като например нова пералня. Някои често срещани признаци на поведение на котките, за които трябва да внимавате, включват:

Прилягане към земята

Вашата котка може да клекне ниско до земята и да се опита да се скрие. Важно е да се уверите, че има безопасно място, където котката може да избяга и да се скрие. плоски уши. Ако котката ви е стресирана, ушите й може да са притиснати към главата.

Широко отворени очи

Ако нещо тревожи котката ви, нейните очи и зеници ще бъдат разширени

Тревожните или стресирани котки може да предпочетат да се скрият, вместо да търсят вашето внимание. Важно е да им дадете пространство, в противен случай можете да влошите проблема.

Кога се чувстват заплашени

Може да сте чували котки да се бият за територия и смелостта определено не е чужда на тези животни. Но езикът на тялото им също напълно се променя, когато се почувстват много застрашени. Внимавай за:

Извит гръб

Една много уплашена котка ще има склонност да извива гърба си. За да изглежда по-голяма и по-плашеща в лицето на врага или заплахата.

Напрегната опашка

Ако вашата котка извива гърба си. Защото е изключително уплашена, вероятно опашката й също ще е изправена и напрегната.

Настръхнала козина и мустаци

Когато вашата котка се чувства много застрашена, козината й ще настръхне и мустаците й ще сочат напред (обикновено към нещото, което гледат и което ги кара да се чувстват по този начин).

Много уплашените котки също са склонни да съскат или дори да удрят нещо, което ги притеснява. Не се доближавайте до тях и вместо това (ако можете) разберете какво ги тревожи.

Мъркане

Често си мислим, че нашите котки са щастливи, когато мъркат. Това е вярно само ако езикът на тялото им е спокоен. Те също могат да мъркат, за да привлекат вниманието ви и да предизвикат сцена!

Понякога котките могат да мъркат в стресови ситуации, като например ходене на ветеринар. За съжаление, това не означава непременно, че са доволни от ветеринаря!

Те също могат понякога да мъркат, ако изпитват болка. Важно е да наблюдавате езика на тялото на вашата котка. Както и да гледате контекста на ситуацията, тъй като това е по-добър показател за това дали тя се чувства щастлива и комфортно.

Как да комуникираме с тях

Разбирането на това, което вашата котка ви казва с езика на тялото си. Може да ви помогне да общувате с тях. Най-важното нещо, което трябва да запомните е да не се взирате в котката си. Те могат да приемат това като заплаха, а това може да бъде страшно за тях и няма да реагират по приятелски начин!

Ако вашата котка ви казва (чрез езика на тялото си). Че се чувства комфортно и спокойно около вас, можете да им покажете същото. Мигайте бавно към тях и преместете главата си леко настрани. Ако имате късмет, вашата котка ще направи същото.

Казването на „псссст, коте“ или издаването на каквито и да било звуци към котката ви със силено и изразително „с“ ще ги отблъсне. Това им звучи като съскане, така че ще си помислят, че сте недоброжелател и се опитвате да се скарате с тях. 

И ето така, вече сте подготвени да общувате с тези интелигентни и изискани животни на много по-интимно ниво, познавайки техния уникален език.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

petworld

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим ти, че си част от нашето семейство!